Αρχική > άρθρα, δημ. δικαιώματα & ελευθερίες, εκπαίδευση > Ακροδεξιοί προκρούστες της ιστορίας

Ακροδεξιοί προκρούστες της ιστορίας

φίμωσηΣε ιερά εξέταση της ελληνικής ιστορίας αυτοαναγορεύθηκε το κόμμα των ακροδεξιών τηλεβιβλιοπωλών στο οποίο ο καθένας θα πρέπει να λογοδοτεί για να μη θεωρείται εθνικός μειοδότης Μετά τις καταγγελίες σε καθηγήτρια των Σερρών, το ΛΑΟΣ επιτέθηκε στον αναπληρωτή καθηγητή διδακτικής και μεθοδολογίας της Ιστορίας του πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργο Κόκκινο.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΟΜΠΟΝΑ

Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκινά από μια ανακοίνωση του καθηγητή σε επιστημονικό συνέδριο στη δυτική Μακεδονία, στην οποία γίνονταν κριτική στο γνωστό πλέον βιβλίο της Στ’ Δημοτικού. Βασικό επιχείρημα ήταν πως παρά τις μεθοδολογικές «καινοτομίες» το βιβλίο και πάλι δεν ξέφευγε από την εθνοκεντρική ανάλυση που υιοθετούν εδώ και δεκαετίες τα σχολικά εγχειρίδια για την ιστορία. Η ανακοίνωση αυτή βρέθηκε στο διαδίκτυο από όπου την πήραν συντάκτες του «Πρώτου Θέματος», οι οποίοι και μίλησαν για νέα «Ρεπούση του Αιγαίου» σε άρθρα του στις 5 και στις 12 Ιουλίου.

Τη σκυτάλη από τα δημοσιεύματα πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης που ανακάλυψε παραβίαση του Συντάγματος από τα γραφόμενα του Γ. Κόκκινου καταθέτοντας επερώτηση στη βουλή, στην οποία αναφέρει διεξοδικά την άποψη του για την οικοδόμηση της εθνικής συνείδησης στα σχολεία διά μέσου του μαθήματος της ιστορίας. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ συνεχίζει δυσφημώντας ουσιαστικά τον καθηγητή, τη δουλειά του, το μισθό του ακόμη και τις ώρες παρουσίας του στο πανεπιστήμιο. Ο πόλεμος γύρω από την ιστορία και τη διδασκαλία της μαίνεται. Και όσο η δημόσια συζήτηση θα ελέγχεται από την ακροδεξιά και εφημερίδες όπως το «Πρώτο Θέμα», τόσο θα δυσφημούνται δημόσια όσοι προσπαθούν να αρθρώσουν έναν διαφορετικό λόγο. Ένα λόγο που δε θα κατατάσσει τους επιστήμονες σε πατριώτες και μειοδότες, ούτε θα καταντά τη σχολική ιστορία μια παγιωμένη ιστορία στερεοτύπων και εθνικών μύθων.

Στήριξη στον Γ. Κόκκινο έχουν εκφράσει εκατοντάδες άνθρωποι υπογράφοντας ηλεκτρονικό ψήφισμα, καθώς με ανακοινώσεις τους ερευνητικά κέντρα όπως το Κέντρο Έρευνας Μειονοτικών Ομάδων, οι εκπαιδευτικοί για τη σχολική ιστορία κ.ά. αλλά και αρκετοί συνάδελφοι του από πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρας τονίζοντας: «Καλούμε κάθε πολίτη με δημοκρατικές ευαισθησίες να αντιταχθεί σε τέτοιες μεθοδεύσεις και να υπογράψει τη διαμαρτυρία μας. Ιδιαίτερη έκκληση κάνουμε σε επώνυμους πνευματικούς ανθρώπους, των οποίων η φωνή έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τη δική μας, να αντιδράσουν, με όποιο τρόπο θεωρούν πρόσφορο, στην απόπειρα κατασκευής ανθελληνικής υστερίας, εκφοβισμού και φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης».

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 2.8.2009

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.