Αρχική > φωτογραφίες, ανακοινώσεις & δελτία τύπου > Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017 στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017 στη Θεσσαλονίκη

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα τα Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017  που διοργάνωσαν το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση με κεντρικό σύνθημα «Κάτω η τέχνη σας, κάτω ο έρωτάς σας, κάτω το σύστημά σας. Να κάνουμε την ανάγκη ιστορία!». Στη Θεσσαλονίκη, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 2, 3 και 4 Ιούνη για πρώτη φορά στο Ιβανώφειο στο κέντρο της πόλης, με μαζική συμμετοχή τόσο στις πολιτικές εκδηλώσεις όσο και στο πολιτιστικό κομμάτι του φεστιβάλ, προσελκύοντας συνολικά και τις τρεις μέρες πάνω από 2500 κόσμου.

Παρά τη μετακίνηση του φεστιβάλ στο Ιβανώφειο λόγω άστατου καιρού, τα μέλη της νΚΑ και του ΝΑΡ, κατάφεραν μέσα σε λίγο μόλις χρόνο να διαμορφώσουν από το μηδέν ένα ζωντανό και όμορφο χώρο, που για τρεις μέρες φιλοξένησε τις συζητήσεις, τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς της νεολαίας και όχι μόνο, προτάσσοντας παράλληλα μια άλλη, ανατρεπτική αντίληψη για τη μουσική, την τέχνη, τον πολιτισμό.

Στο χώρο του φεστιβάλ, υπήρχαν βιβλιοπωλείο και θεματικά περίπτερα, από την εκπαίδευση μέχρι την υγεία, το φύλο και τη σεξουαλικότητα, τον πόλεμο και την επιστήμη. Ιδιαίτερες εντυπώσεις άφησε το κεντρικό περίπτερο με αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση που συνοδεύτηκε από την έκθεση σοβιετικής αφίσας και το έντυπο αφιέρωμα – τεύχος στην τέχνη και την οκτωβριανή επανάσταση. Μεγάλη απήχηση είχαν και φέτος τα νέα τεύχη των Τετραδίων Μαρξισμού, περιοδικής θεωρητικής και πολιτικής επιθεώρησης, αφιερωμένα και αυτά στα 100 χρόνια από τον κόκκινο Οκτώβρη.

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017 // Ιβανώφειο // Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, το Ιβανώφειο άνοιξε τις πόρτες του για την κεντρική συζήτηση της 1ης μέρας με θέμα: «Δε μας αξίζει το σκοτάδι που ζούμε! Είμαστε το μέλλον και δε θα υποταχθούμε! Οι πολλαπλές εκφράσεις του κινήματος της νεολαίας!». Ομιλητές ήταν ο Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος, εκ μέρους της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ο Βασίλης Κάσσανδρος (ΑΡΑΝ), Ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος (ΣΕΚ) και ο Παντελής Απότσος (ΑΡΚ). Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τους νεολαίους του ΚΚΕ μ-λ, την ΟΚΔΕ, την Παρέμβαση και τις ΟΝΡΑ/Δίκτυο/Δικτύωση.

Η βραδιά συνεχίστηκε στην εξωτερική σκηνή του φεστιβάλ, «Γιώργος Ντόμπρος» με τους Γιώργο Μιχαήλ και Δημήτρη Βαβλιάρα, ενώ τη σκυτάλη πήραν η Βάσω Βασιλειάδου με τους Γκιντίκι μετατρέποντας τον εξωτερικό χώρο του φεστιβάλ σε ένα μεγάλο ρεμπέτικο-λαϊκό γλέντι!

Τη συναυλία της δεύτερης σκηνής άνοιξαν με την πολύ καλή εμφάνισή τους οι Jaw Bones για να ακολουθήσουν οι εκρηκτικοί Karma to Burn από τις ΗΠΑ, συναρπάζοντας το κοινό με την εξαιρετική τους παρουσία και ερμηνεία. Οι Nightstalker συνέχισαν τη δυναμική μουσική βραδιά, καταλήγοντας κυριολεκτικά ένα με το κοινό που τους χειροκρότησε και τραγούδησε μαζί τους.

Η 2η μέρα άνοιξε με την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση «Η εμπειρία του Οκτώβρη οδηγός για τις νέες εφόδους στον ουρανό. Επανάστα­ση, Πρωτοπορία, Κομμου­νισμός από την σκοπιά των σημερινών αναμετρήσεων». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Γρόλλιος, καθηγητής ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, ο Δημήτρης Καλτσώνης, αναπλ. Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου και ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευ­θέρωση.

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017 // Ιβανώφειο // Θεσσαλονίκη

Διαβάστε εδώ την εισήγηση του Π.Μαυροειδή

Νωρίτερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή μαθητών το workshop του Ανυπόταχτου Μαθητή Θεσσαλονίκης με θέμα «Οι αλλαγές στην Εκπαίδευση & η απάντηση του Εκπαιδευτικού Κινήματος».

Ακολούθησε άλλη μια όμορφη μουσική βραδιά που παρά τη βροχή, πραγματοποιήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου και στις 2 σκηνές. Την εξωτερική σκηνή άνοιξαν ο Γιώργος Αετόπουλος με το Γιάννη Μήτση με δικές τους δουλειές αλλά και διασκευές γνωστών καλλιτεχνών και ακολούθησαν οι Thrax Pankc με το αλλιώτικό τους θρακιώτικο γλέντι. Στη «μέσα» σκηνή, τη συναυλία άνοιξαν οι Million Hollers, οι οποίοι έδωσαν τη σκυτάλη στους Deaf Radio και αυτοί με τη σειρά τους στους θεσσαλονικείς Naxatras που ξεσήκωσαν το κοινό, παρουσιάζοντας παλιά και πιο πρόσφατα κομμάτια της δουλειάς τους.

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017 // Ιβανώφειο // Θεσσαλονίκη

Η 3η μέρα, ξεκίνησε με το workshop γύρω από την επιστήμη, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, τη συζήτηση του οποίου τροφοδότησε και το νέο τεύχος του περιοδικού Αναιρέσεις με τίτλο «Επιστήμη και τεχνολογία: πρόσημο και προοπτικές».

Η κεντρική εκδήλωση με θέμα «Ο πόλεμος στη γειτονιά μας: για μια αντιπολεμική διεθνιστική απάντηση» άνοιξε με την καταγγελία του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση σχετικά με την απαγόρευση του καθεστώτος Ερντογάν να ταξιδέψει από την Τουρκία ο σύντροφος Λεβέντ Τουζέλ, μέλος της Κ.Ε. του Κόμματος Εργασίας EMEP, που είχε προσκληθεί στις Αναιρέσεις για να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση. Πολύ ενδιαφέρουσα και μαχητική ήταν η ομιλία του Μοχάμεντ Κατίμπ στέλεχος της Παλαιστινιακής Νεολαίας, υπεύθυνος του δικτύου υπεράσπισης για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων Samidoun στην Ελλάδα από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Ακολούθησαν οι ομιλίες του Μουσταφά Τάς (μέλος του EMEP που ζει στην Ελλάδα), ο οποίος μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό του Λεβέντ Τουζέλ από την Τουρκία και μίλησε για την κατάσταση στη γειτονική χώρα, του Παύλου Αντωνόπουλου εκ μέρους της Επιτροπής Διεθνών του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του Γιάννη Ευσταθίου από την Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση.

Η «μέσα» σκηνή ζωντάνεψε με τους Vodka Rag, συνεχίστηκε σε ξέφρενους ρυθμούς με τους Baildsa που ξεσήκωσαν για άλλη μια φορά το κοινό με τις balkan μελωδίες τους και έκλεισε δυναμικά με το Κακό Συναπάντημα.

Η εξωτερική σκηνή άνοιξε με αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τραγούδια που έχουν στιγματίσει την Αριστερά και όχι μόνο και έχουν σιγοτραγουδηθεί χιλιάδες φορές. Το τριήμερο έκλεισε με μια μοναδική παράσταση από τους Βουκολική Διαταραχή που με το δημοτικό και παραδοσιακό τους χρώμα ξεσήκωσαν τον κόσμο και γέμισαν το χώρο με χορούς και τραγούδια μέχρι νωρίς το πρωί.

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017 // Ιβανώφειο // Θεσσαλονίκη

Για την πετυχημένη διοργάνωση του Φεστιβάλ τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και πανελλαδικά, το οποίο δεν έχει σπόνσορες και χορηγούς, ούτε καμία επιχορήγηση βέβαια, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους εκατοντάδες μέλη και φίλοι της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του ΝΑΡ, που πραγματικά με κόπο αλλά και κέφι έστησαν, λειτούργησαν και «πρόσφεραν» στους χιλιάδες καλεσμένους και επισκέπτες ένα όμορφο, δημιουργικό και ανατρεπτικό τριήμερο. Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ Αναιρέσεις, το ΝΑΡ και η ν.Κ.Α. χαιρετίζουν τους χιλιάδες νέους και νέες, τους εργαζόμενους και άνεργους, όλους του φίλους και τις φίλες που συμμετείχαν στις τριήμερες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις. Ευχαριστούν ιδιαίτερα τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που εθελοντικά και αποφασιστικά εργάστηκαν για την επιτυχία του Φεστιβάλ σε όλα τα επίπεδα.

Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από το φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017 στη Θεσσαλονίκη

 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: