Αρχική > συνέντευξη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ > ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πολιτική πρόταση μάχης και ανατροπής

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πολιτική πρόταση μάχης και ανατροπής

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πολιτική πρόταση μάχης και ανατροπής

Ταράζει τα λιμνάζοντα νερά στο κίνημα και την Αριστερά η πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η πρότασή της για τον κοινό βηματισμό και την πολιτική συνεργασία των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιΕΕ Αριστεράς

του Γιάννη Ελαφρού

Ταράζει τα λιμνάζοντα νερά στο κίνημα και την Αριστερά η πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η πρότασή της για τον κοινό βηματισμό και την πολιτική συνεργασία των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιΕΕ Αριστεράς και των πολύμορφων δυνάμεων που κινούνται σε λογική ανατροπής. Η πρόταση παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη από τα μέλη της ΚΣΕ Αντωνία Βαφειάδου, Γιάννη Σηφακάκη και Αντώνη Δραγανίγο. «Για να ανατρέψουμε την επίθεση χρειάζεται πάλη και ανασυγκρότηση του εργατικού μας κινήματος», είπε εισηγητικά η Αντωνία Βαφειάδου. «Γι’ αυτό το λόγο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτείνει την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς στο κίνημα, το συντροφικό διάλογο», αλλά και μια πολιτική συνεργασία με στόχο να οικοδομηθεί «μια άλλη ανατρεπτική, αντισυστημική Αριστερά, επικίνδυνη για το κεφάλαιο και την ΕΕ. Απέναντι στην ΤΙΝΑ που μας προτάσσουν, η μόνη ΤΙΝΑ που υπάρχει για μας, είναι ο αγώνας σε κατεύθυνση αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντισυνδιαχειριστική», τόνισε.

Ο Γιάννης Σηφακάκης υπογράμμισε πως «η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έρχεται στην πιο σωστή στιγμή, καθώς σήμερα χιλιάδες αγωνιστές βρίσκονται απέναντι από την κυβέρνηση και αναζητούν εναλλακτική στην κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ». «Το πρώτο μήνυμα της πολιτικής μας πρότασης είναι ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την επίθεση» σημείωσε, αναφερόμενος και στις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ. Έφερε σαν παράδειγμα αποτελεσματικής κοινής δράσης την αντιφασιστική κινητοποίηση στο Πέραμα, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων του μαζικού κινήματος και συμβολή όλων των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος και της Αριστεράς.

«Υπάρχουν σήμερα δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται αυτή η πρόταση; Υπάρχουν και διευρύνονται, πιστεύουμε εμείς», τόνισε ο Αντώνης Δραγανίγος. «Υπάρχουν χιλιάδες αγωνιστές που μέσα από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων κατάλαβαν, για παράδειγμα, ότι δεν γίνεται να καταργηθούν τα Μνημόνια εντός ΕΕ και ευρωζώνης. Ότι δεν γίνεται να υποστηρίξει κανείς στα σοβαρά ότι δε χρειάζεται αμφισβήτηση-μη αναγνώριση και διαγραφή του δημόσιου χρέους. Η πολιτική βάση της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», τόνισε, «είναι μια σειρά από στόχοι που σήμερα έχουν δικαιωθεί μέσα από την εμπειρία. Στις σημερινές συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού, δεν μπορούν να υπάρξουν ενδιάμεσες λύσεις, όπως “καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο”, “να αλλάξουμε την ΕΕ” ή “να βάλουμε όρια στους θεσμούς”. Αυτά χρεοκόπησαν ήδη μέσα από την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ο Αντώνης Δραγανίγος ανακοίνωσε πως η πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ήδη ξεκινήσει με διμερείς συναντήσεις με οργανωμένες δυνάμεις, και θα συνεχιστεί κυρίως μέσα από ανοιχτές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις (όπως με τη θετική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Τρίπολη), αλλά και μέσα στο κίνημα και στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, στα πολιτικοσυνδικαλιστικά σχήματα στους εργατικούς και νεολαιίστικους χώρους και στις γειτονιές κ.ά. Ο Α. Δραγανίγος ξεκαθάρισε ότι η πρόταση για πολιτική συνεργασία «δεν είναι πρόταση εκλογική» και ότι «δεν μας αφορούν ούτε τα αντιμνημονιακά μέτωπα, ούτε οι πιέσεις για εκλογικές συμπράξεις». Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η Α. Βαφειάδου τόνισε πως το πρωτεύον σήμερα είναι η πάλη για τη ανασυγκρότηση και την αντεπίθεση του κινήματος, για τις ζωτικές ανάγκες και δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων.

«Σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε να συμβάλλουμε με την πρότασή μας και όχι στο πως θα μοιράσουμε κοινοβουλευτικές καρέκλες και οφίτσια», υπογράμμισε. Οι απαντήσεις αυτές έχουν σημασία, πολύ περισσότερο που δημοσιεύματα (όπως της Real News στις 5/2) επιχείρησαν να εμπλέξουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε εκλογικό αντιμνημονιακό μέτωπο με τη ΛΑΕ και την Πλεύση Ελευθερίας. Ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την πρόσφατη απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, έχει ξεκαθαρίσει πως η πρότασή της «απευθύνεται στο μαχόμενο κόσμο της αριστεράς. Στις δυνάμεις που παλεύουν για την ανατροπή της επίθεσης, της ΕΕ, του κεφαλαίου, που αναζητούν αντικαπιταλιστική διέξοδο. Αντιπαρατίθεται με λογικές ενδιάμεσων λύσεων φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού ή άρνησης του αγώνα για την ανατροπή και την αντικαπιταλιστική πάλη στο σήμερα». Σημειώνοντας πως σε ΚΚΕ και ΛΑΕ απευθύνεται κάλεσμα κοινής δράσης και διαλόγου σε όλες τις μάχες της περιόδου και όχι πολιτικής συνεργασίας. Όσον αφορά την Πλεύση Ελευθερίας, γίνεται λόγος για «χυδαίες επιθέσεις και λάσπη απέναντι σε στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ», ενώ σημειώνεται πως «το συνολικό πολιτικό πλαίσιο και η πρακτική της, επιβεβαιώνουν ότι αυτό το μόρφωμα δεν έχει σχέση με την πολιτική και την ηθική της Αριστεράς».

Η κατεστημένη αντίληψη στην Αριστερά ακούει πολιτική πρόταση και βλέπει αμέσως εκλογικές συνεργασίες, μοιρασιά εδρών και αρχηγών. Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στοχεύει πρώτα και κύρια στον, αναγκαίο για να βγει από το βάλτο, πολιτικό επανεξοπλισμό του κινήματος, την ανατρεπτική τομή στην Αριστερά έτσι ώστε να εμπνεύσει ξανά εργαζόμενους και νεολαία και να συνεγείρει τον απογοητευμένο αλλά όχι παραδομένο κόσμο του αγώνα.

Δείτε στα βίντεο που ανέβασε η ιστοσελίδα pandiera.gr ολόκληρη την συνέντευξη τύπου:

 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: