Αρχική > ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανακοινώσεις & δελτία τύπου > ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι υπόθεση όλων μας

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι υπόθεση όλων μας

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ξεκινά την νέα ακαδημαϊκή χρονιά παραδίδοντας μαθήματα αυταρχισμού! Ακολουθώντας πιστά το έργο διάλυσης της δημόσιας παιδείας που ξεκίνησε με τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια, προχωρά τώρα στην απόλυση 1.349 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

Πώς ακριβώς φαντάζεται η κυβέρνηση τη νέα μέρα στα πανεπιστήμια; Μα με επιχειρήσεις, φυσικά!

Η κυβέρνηση βγάζει στη διαθεσιμότητα την συντριπτική πλειονότητα του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, οδηγώντας αντικειμενικά στην αδυναμία λειτουργίας των ιδρυμάτων. Το «όραμα» της κυβέρνησης είναι απλό: Ταξικοί φραγμοί, λιγότεροι φοιτητές, λιγότερο προσωπικό διδακτικό και διοικητικό, απόσυρση του κράτους από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, μειωμένοι προϋπολογισμοί ιδρυμάτων μέχρι και 40%, κουρεμένα αποθεματικά, κατάργση του άρθρου 16 από την πίσω πόρτα και …δίδακτρα για το κερασάκι!. Γι αυτό, ολόκληροι κλάδοι «ξηλώνονται» με την κατάργηση του συνόλου των θέσεων ανά ίδρυμα και στη θέση τους έρχονται εργολάβοι και εταιρείες.

Γιατί πώς αλλιώς θα βρουν τα χρήματα οι διοικήσεις των πανεπιστημίων για τη λειτουργία των ιδρυμάτων; Το ιδιωτικοποιημένο – επιχειρηματικό πανεπιστήμιο είναι ήδη εδώ και ο υπουργός ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα προσφέρει άτοκα δάνεια στους φοιτητές!

Ποιος θα δώσει τη λύση; Οι πρυτάνεις;

Οι πρυτάνεις και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό στο νέο διαμορφούμενο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η «συμβολική» αναστολή λειτουργίας δεν ήταν παρά ένα μέσο πίεσης προς το υπουργείο προκειμένου να εκταμιευθούν οι ήδη εγκεκριμένοι τεράστιοι πόροι από το ΕΣΠΑ για τη διοικητική αναδιάρθρωση.

Ο αγώνας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια είναι αγώνας όλων! Τώρα, όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!

Διεκδικούμε από την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και τους φοιτητικούς συλλόγους να συμπαραταχθούν έμπρακτα στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων με απεργίες και καταλήψεις. Επιμένουμε στην ανάγκη οργάνωση της περιφρούρησης από τους ίδιους τους απεργούς, όπως γίνεται μέχρι τώρα σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, ούτε βήμα πίσω για να λειτουργήσουν προσωρινά με προσωπικό ασφαλείας τα Ιδρύματα ή τμήματά τους, όσο υπάρχουν απολυμένοι. Οργανώνουμε την απεργία, απλώνουμε το συντονισμό, συνεχίζουμε μέχρι την νίκη.

Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, οι καθηγητές και οι φοιτητές οφείλουν να συντονίσουν τη δράση τους και να παλέψουν από κοινού ενάντια στο ξεπούλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι η ώρα για ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα, για ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ενάντια στο τσάκισμα των δημοσίων αγαθών, ενάντια στις απολύσεις. Ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα παλεύει:

– Για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

– Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

– Ενάντια στην διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

– Ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ και ΔΝΤ και την πολιτική τους.

Ένα τέτοιο μέτωπο της εκπαίδευσης, μπορεί να γίνει αγκάθι στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και να ξεσηκώσει τους υπόλοιπους κλάδους, ιδιαίτερα του δημόσιου τομέα. Ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια να γίνει η αρχή για να ηττηθεί η πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ μέσα στα ιδρύματα!

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: