ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Εκδήλωση με τη συμμετοχή πολλών αγωνιστών

Συζήτηση για την οργανωτική συγκρότηση του Μετώπου και τις μάχες του φθινοπώρου

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΟΜΠΟΝΑ

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών από τις τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και τον ευρύτερο χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη η παναθηναϊκή συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στον χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Τη διαδικασία άνοιξε τοποθέτηση εκ μέρους του συντονιστιοκύ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία έβαλε κάποιους άξονες σε σχέση με την εκτίμηση γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές και με τα καθήκοντα που έχει η αντικαπιταλιστική αριστερά τους επόμενους μήνες, με αρχή τον Σεπτέμβρη, για ένα γύρο σημαντικών κοινωνικοπολιτικών αγώνων με επίκεντρο την απάντηση στην κρίση. Παράλληλα έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου τόσο την ανάγκη για επεξεργασία αξόνων προγραμματικής κατεύθυνσης όσο και την οργανωτική συγκρότηση του Μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Με δεδομένη τη βαθύτερη κοινωνική, πολιτική και στρατηγική κρίση των σχηματισμών της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, η αντικαπιταλιστική και επαναστατική αριστερά έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει όχι απλώς μια αριστερή διαφωνία ή κριτική αλλά μια πρόταση διεξόδου για τις αγωνίες και τις αναζητήσεις πολλών αγωνιστών και αγωνιστριών που αναζητούν μια σύγχρονη και αποτελεσματική αριστερή στρατηγική απάντηση», καταλήγει η εισήγηση.


Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους αγωνιστές απο τις τοπικές επιτροπές, τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Έχουμε ανάγκη ένα αντικαπιταλιστικό εργατικό  πρόγραμμα πάλης  που θα μετασχηματίζει την πρωτόλεια, γενική και αφηρημένη αντίθεση στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις σε πάλη με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις αναμέτρησης  με πυλώνες της αστικής στρατηγικής. Που μπορούν ν’ αποτελέσουν μια σύγχρονη Αντικαπιταλιστική Χάρτα αναγκών και δικαιωμάτων εργαζομένων και νεολαίας. Με τη στήριξη, ενίσχυση και διεύρυνση των αριστερών κοινωνικοπολιτικών συσπειρώσεων στους χώρους δουλειάς, στη σπουδάζουσα νεολαία, στις γειτονιές, έτσι ώστε να αποτελέσουν την πρωτοπορία της πάλης ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικής. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζεται η ανασύσταση  του  εργατικού κινήματος σε νέα βάση» τόνισε ο Μ. Ρίζος εκ μέρους του ΝΑΡ. Ενώ για την ανάγκη ειδικής παρέμβασης σε σχέση με την νεολαία και τους όρους που σήμερα καλείται να ζήσει και να δουλέψει έκανε λόγο ο Γ. Σκινδήλιας.

Το ζήτημα των μεταναστών και της μάχης που θα πρέπει να δωθεί χαρακτήρισε αρκετές τποθετήσεις. Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση από την πλευρά της ΟΚΔΕ, για την ανάγκη συγκρότησης ενός αυτοτελούς μετώπου ενάντια στο ρατσισμό που θα απευθυνθεί ενωτικά σε ολόκληρη την αριστερά, ενω στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Π. Κωσταντίνου από το ΣΕΚ. Πρόταση όμως που συνάντησε και αρκετές διαφωνίες πυροδοτώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σε σχέση με την πολιτική γραμμή ενάντια στο ρατσισμό και τον εθνικισμό, συζήτηση που είχε προηγηθεί και σε αρκετές τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κοινός τόπος της συνέλευσης η επόμενη μέρε του εγχειρήματος, σε όλα τα μέτωπα της περιόδου. Για «πολιτικό στόχο εξωστρέφειας» μίλησε ο Π. Γκαργκάνας, ενώ σημαντική χαρακτήρισε τη διάταξη πάλης της αριστεράς το επόμενο διάστημα ο Σ. Δρίτσας. Ο Γ. Τσούτσουβας αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα κοινωνικό πρόγραμμα που θα βγάλει στο προσκήνιο τον λαϊκό παράγοντα, ενώ ο Η. Παπαχατζής κάνοντας μια αναφορά στους λόγους συγκρότησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέληξε πως πρέπει να δικαιώσουμε τους πόθους μας. Ο Γ. Αργυροκαστρίτης μίλησε το ποιοτικό άλμα που συνιστά αυτή η προσπάθεια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αλλά και για το αναγκαίο περιεχόμενο που αποτελεί όρο για την συνέχισή του. Για ένα πιο αναβαθμισμένο και δημοκρατικό μοντέλο λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησαν οι Κ. Μάρκου, Π. Σωτήρης και Γ. Μελισσαρόπουλος, καταθέτοντας διάφορες προτάσεις με κοινό τόπο τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού σώματος αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων και μια ενδεχόμενη συνέλευση το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στο επίπεδο του σχεδιασμού το επόμενο διάστημα, τονίστηκε η αξία που έχει μια μαχητική εμφάνιση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην αντικυβερνητική διαδήλωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Συζητήθηκε δημιουργικά η πρόταση πρωτοβάθμιων σωματείων που ήδη από την προηγούμενη Τρίτη επεξεργάστηκαν κάλεσμα στην ανεξάρτητη συγκέντρωση, ενώ τέθηκε και πρόταση για εργατική συνέλευση των κινήσεων- παρεμβάσεων συσπειρώσεων την επόμενη της διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τον σχεδιασμό διατυπώθηκε και η σαφής ανάγκη να δυναμωθούν τα εργατικά σχήματα και οι συσπειρώσεις ειδικά σε μια περίοδο που θα κληθούν να αναλάβουν κυρίαρχο ρόλο και σημαντικές πρωτοβουλίες στους αγώνες και το εργατικό κίνημα.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 19.07.09

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: