Αρχική > Αριστερά, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντικαπιταλιστική Αριστερά, ΝΑΡ, αντιΕΕ, εργατικό κίνημα, ευρωεκλογές, νεολαία > ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Με το ψηφοδέλτιο της ανατροπής στην τελική ευθεία των εκλογών

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Με το ψηφοδέλτιο της ανατροπής στην τελική ευθεία των εκλογών

  • Ελπιδοφόρα μηνύματα, μεγάλες δυνατότητες, ρωγμές στη ρεφορμιστική Αριστερά
  • Στη μάχη των επόμενων εβδομάδων κρίνεται η δυνατότητα μιας σοβαρής επιτυχίας

Στην τελική ευθεία της κρίσιμης, πολιτικής και ταξικής μάχης των ευρωεκλογών μπαίνουν οι αγωνιστές της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου από οργανωμένους και ανένταχτους της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Το ψηφοδέλτιο εκφράζει τη συσπείρωση εκείνων των δυνάμεων που μαχητικά και χωρίς ταλάντευση, μέσα από δυσκολίες και εμπόδια, στρατεύτηκαν τελικά με την προοπτική του εγχειρήματος, συμμετέχοντας στην πρωτόγνωρη διαδικασία των πενήντα τοπικών και κλαδικών συνελεύσεων και των αλλεπάλληλων συνεδριάσεων του συντονιστικού οργάνου.

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΥ

Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτικών οργανώσεων, μετώπων και ρευμάτων που χρόνια τώρα έδιναν τη μάχη για την ανεξάρτητη, μετωπική συγκρότηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, από διαφορετικές αφετηρίες, ακόμη και σε παράλληλους δρόμους. Και αυτό δεν ήταν, ούτε είναι μια εύκολη υπόθεση που έγινε δια μιας ή που τελειώνει εφάπαξ. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν εκατοντάδες κοινές μάχες στο πεζοδρόμιο, σε μικρά και μεγάλα ζητήματα, αλλά και οι ατέλειωτες ώρες στα αμφιθέατρα, για να μετασχηματιστούν οι παράλληλες διαδρομές σε ένα ρυάκι με κοινή κοίτη. Η μέχρι τώρα κατάληξη έχει τη χαρωπή αίσθηση της επιτυχίας της μετωπικής πολιτικής πάνω στους μοναχικούς δρόμους και στην πολιτική δορυφοροποίησης γύρω από τη ρεφορμιστική και συμβιβαστική Αριστερά. Εκφράζει μια πρώτη νίκη της προοπτικής πάνω στο εφήμερο.
Η ίδια η διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου  δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε ανάλογη εμπειρία, τουλάχιστον τέτοιας έκτασης, σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Χρειάστηκε να συνυπολογιστούν πολλαπλά κριτήρια με βασικό γνώμονα την πολιτική και εκλογική εμβέλεια του κοινού ψηφοδελτίου πάνω στην πολιτική βάση της διακήρυξης: Η ισότιμη εκπροσώπηση , για πρώτη φορά, τόσο πολλών οργανώσεων, η συμμετοχή των ανένταχτων, η ισοτιμία των μετωπικών ρευμάτων, η όσο το δυνατόν γενικότερη πανελλαδική εκπροσώπηση, ταξικά, κοινωνικά και αγωνιστικά κριτήρια, η θέληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών.  Αυτά τα κριτήρια, στο σύνολό τους επιχείρησε να υπηρετήσει με συνέπεια το ΝΑΡ. Δεν τα πετύχαμε όλα, ούτε με πλήρη επάρκεια. Τα κενά , οι αδυναμίες και τα προβλήματα είναι ολοφάνερα. Λείπουν πολλά και κρίσιμα κομμάτια από το παζλ: Ιστορικές και μεγάλες  προσωπικότητες που θα θέλαμε να είναι, οργανώσεις που εκπροσωπούνται ανισόμετρα ή και καθόλου, μόνο ένας βιομηχανικός εργάτης στους δέκα εργαζόμενους, γυναίκες στα όρια της αναγκαστικής ποσόστωσης, κενά στα γεωγραφικά διαμερίσματα. Αλλά: η εικόνα έχει συμπληρωθεί. Όχι πλήρης, αλλά διακριτή:  Είναι ένα μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας, όπως βγαίνει μέσα από το σκληρό παρελθόν και όχι όπως βγαίνει μέσα από τα βελούδινα όνειρά μας. Είναι ένα μέτωπο που βγαίνει μέσα από την εξεγερτική πνοή της έκρηξης του Δεκέμβρη με όλες τις αντιφάσεις της. Που δεν θα  υπήρχε χωρίς την πίεση και τη συνισταμένη χιλιάδων αριστερών που κατανοούν ότι η οικονομική κρίση δεν παίζει. Ότι αγριεύουν τα πράγματα. Ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν χωρατεύουν, ότι η ΕΕ δεν είναι ασπίδα, αλλά καταλύτης για την κρίση. Ότι η συμβιβαστική Αριστερά, βυθισμένη στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, στην προγραμματική μακαριότητα και τον κανιβαλικό εμφύλιο μεταξύ της, δεν τα καταφέρνει. Ότι χρειάζεται μια άλλη Αριστερά. Οι πιο πρωτοπόρες συνειδήσεις κατανοούν ότι χρειάζεται μια Αριστερά της ανατροπής, με μαζική αντικαπιταλιστική πρόταση και μακροπρόθεσμο σχέδιο επαναστατικής  πορείας και νέας κομμουνιστικής προοπτικής. Μια Αριστερά που δεν θα λοιδορεί, ούτε θα προσπερνά αδιάφορη προτάσεις κοινής δράσης σαν και αυτές του Μανόλη Γλέζου, ανεξάρτητα από το σε ποιο σχέδιο τις εντάσσει. Μια αυτοτελή αντικαπιταλιστική επαναστατική Αριστερά που θα διεκδικεί το συντροφικό διάλογο και την προγραμματική αντιπαράθεση, ακόμη και στις εκλογές, όχι για να χαντακώσει, αλλά για να δυναμώσει την κοινή αριστερή δράση μέσα στο μαζικό κίνημα, με κοινό στόχο την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου.

Μια σαφής ένδειξη αυτών των τάσεων αποτυπώθηκε και στις φοιτητικές εκλογές της περασμένης Τετάρτης, με την πτώση της ΔΑΠ, αλλά και των δυο άλλων αριστερών παρατάξεων,  με την ελπιδοφόρα ενίσχυση της ΕΑΑΚ, στην οποία συνέβαλε η συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Με τα πρώτα δείγματα αυτοτελούς συσπείρωσης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εμφανίστηκαν και τα πρώτα ψήγματα μιας στροφής αγωνιστών από τη βάση των σχηματισμών της ρεφορμιστικής Αριστεράς. Αυτή η τάση εκφράζεται ανάγλυφα με τη συμμετοχή της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με τα δυο στελέχη της, μετά από μια πολύχρονη πορεία μετωπικής συνεργασίας με το ΚΚΕ, αλλά και του αγροτοσυνδικαλιστή από τη Μεσσηνία, ο οποίος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ. Και δεν είναι μόνο η επίδραση στη βάση του ΚΚΕ. Είναι και η επίδραση στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό από τα αστικά επιτελεία, τα οποία είναι επιφορτισμένα να παρακολουθούν τις εξελίξεις . Μια εκλογική και πολιτική επιτυχία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα επιδράσει θετικά και στην πολιτική των δυο αυτών ρευμάτων.

Ο δρόμος είναι μακρύς για σοβαρές ανακατατάξεις. Περνά, αναγκαστικά, μέσα από τη μάχη των ευρωεκλογών. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, στο όνομα του κινήματος κάνει ζημιά στο αυριανό κίνημα. Στο όνομα της εκλογικής αποχής κάνει ζημιά στη μαχητική συμμετοχή στους αυριανούς αγώνες. Στο όνομα της «επανάστασης εδώ και τώρα» κάνει ζημιά στην επαναστατική προοπτική. Στο όνομα του «κόμματος» κάνει ζημιά , όχι μόνο στο αντικαπιταλσιτικό επαναστατικό μέτωπο, αλλά και στη μεγάλη  υπόθεση της συγκρότησης ενός κομμουνιστικού διεθνιστικού κόμματος της νέας εποχής.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι η αρχή.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 17.05.09

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: