Παιχνίδια εξουσίας στην πλάτη των φοιτητικών συλλόγων

Με επέμβαση του Αρείου Πάγου, αλλά και του… Mega συνεχίζεται η υπόθεση των επιχορηγήσεων των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που η ΕΑΑΚ και το σχήμα Clandestino του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΜΕΥ) καταγγέλλουν ότι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ προσπάθησαν να πάρουν εν αγνοία των συλλόγων και με αναλώσιμα που παρότι βεβαιώθηκαν ως «καλώς παραληφθέντα», δεν έφτασαν ποτέ στους συλλόγους.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΝΤΙΚΟΥ

Η ΕΑΑΚ καταγγέλλει ανοιχτά τις δύο παρατάξεις για συνδιαλλαγή με την πρυτανεία,  με βάση το τιμολόγιο και τα σχετικά έγγραφα του τμήματος  ΜΕΥ, που «αποκαλύφθηκαν» λίγο πριν εξοφληθούν από τις πανεπιστημιακές υπηρεσίες.  Η αρχική αντίδραση της πρυτανικής αρχής ήταν ότι πρόκειται για αντιπαράθεση και υπόθεση αποκλειστικά μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων και ότι η ίδια δεν γνώριζε τίποτε. Στην πορεία όμως, προέκυψε η εισαγγελική παρέμβαση μετά από επιστολή… ανωνύμου ή πιο σωστά καταγγέλλοντα με ψευδώνυμο στον Άρειο Πάγο. Η επιστολή κατήγγειλε σε γενικές γραμμές ό,τι έχει αναφερθεί ή συζητηθεί στο πανεπιστήμιο για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 10 χρόνια. Η πρυτανεία αντέδρασε με έρευνα για τα τελευταία… 36 χρόνια, επιχειρώντας να «θολώσει» τα νερά και να αποδώσει είτε σε προκατόχους της, είτε και πάλι στις φοιτητικές παρατάξεις ευθύνες για «σκοτεινές» χρηματοδοτήσεις.  Η πρυτανική αρχή αλλαξε εντελώς στάση όταν μαθεύτηκε ότι με το θέμα θα ασχοληθεί εκπομπή του Mega παραμονή των φοιτητικών εκλογών και αποφάσισε να πάρει δημόσια θέση για το θέμα. Καλύφθηκε πίσω από το γεγονός ότι, υπό την πίεση των αποκαλύψεων και των παρεμβάσεων των σχημάτων της ΕΑΑΚ, τα τιμολόγια δεν εξοφλήθηκαν ποτέ. Προσπάθησε δε να υπερασπιστεί το γεγονός πως τα τιμολόγια είχαν περάσει όλη την «αυστηρή ελεγκτική διαδικασία» με χαλαρό τρόπο και έφτασαν λίγο πριν την πληρωμή τους παρότι δεν είχαν σφραγίδες συλλόγων, με τη δικαιολογία ότι η υπόθεση των σφραγίδων των φοιτητικών Δ.Σ. είναι «λεπτή υπόθεση» και ότι «κατά σύμβαση» έγιναν δεκτές οι υπογραφές που πλειοψηφούσαν στο Δ.Σ. Μόνο που στα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτά του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών όπου είναι πρώτη δύναμη η ΕΑΑΚ, δεν έγινε ποτέ συνεδρίαση του συλλόγου και τρεις από τους φοιτητές  της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που φέρονται να υπογράφουν αιτήσεις, τιμολόγια, παραλαβές κ.λπ, έχουν αρνηθεί στη γενική συνέλευση και ενώπιον των συμφοιτητών τους ότι υπέγραψαν οι ίδιοι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για πλαστογραφία. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος ο πρύτανης Γιάννης Γεροθανάσης, ο οποίος ήταν και αντιπρύτανης επί των οικονομικών και στην προηγούμενη πρυτανική αρχή, υπερασπίστηκε το σύστημα διανομής των επιχορηγήσεων για τα 2,5 τελευταία χρόνια με το αιτιολογικό ότι «εξοφλήθηκαν μόνο 3 τιμολόγια». Αυτό φυσικά συνέβη γιατί κανείς (σύγκλητος, πρυτανεία, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) δεν έχει ενημερώσει τους φοιτητικούς συλλόγους ότι δικαιούνται χρήματα για ανάγκες τους και αυτά παραμένουν στην «μπάνκα» κάθε χρόνο, μέχρι φυσικά να τα ζητήσουν οι … αρχισυνδικαλιστές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ και όπως φαίνεται, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουν ο ίδιες οι παρατάξεις τους. Γι αυτό άλλωστε τα 8 τελευταία χρόνια κατά τα οποία άλλαξε το σύστημα επιχορήγησης των συλλόγων και εμφανίστηκαν τα τιμολόγια, τα οποία εξοφλεί το πανεπιστήμιο (μέχρι το 2000 επιχορηγούνταν κατευθείαν οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσω των εκπροσώπων στη Σύγκλητο και τα χρήματα διαχειρίζονταν τα διοικητικά συμβούλια), τα ποσά εμφανίζουν «σκαμπανεβάσματα» καθώς δεν διατίθενται όλες τις χρονιές. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 23.000 ευρώ περίπου για όλους τους συλλόγους των τμημάτων και για το 2008, η μόνη σχολή που δεν κατέθεσε αίτημα και δεν εμφανίστηκε «τιμολόγιο» στο όνομά της ήταν το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης, όπου δεν υπάρχει ούτε ΔΑΠ, ούτε ΠΑΣΠ. 

Η πρυτανική αρχή 

Οι δύο παρατάξεις βέβαια δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην πορεία να ψηφίζουν συγκεκριμένα ψηφοδέλτια στις πρυτανικές εκλογές, υποτίθεται «υπερκομματικά» και να «ανταλλάσσουν» τη στήριξη και στα εκλεκτορικά όργανα με ψήφους προς συγκεκριμένους καθηγητές.  Το φαινόμενο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ είναι τόσο διογκωμένο, που έχει προκαλέσει τριβές ακόμη και στο εσωτερικό των παρατάξεων. Ειδικά η ΔΑΠ απειλείται έχει και με διάσπαση, μια και η διαφωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της πολιτικής επίλυσης και τα πράγματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η ΠΚΣ έχει φτάσει στο σημείο να αγνοεί το θέμα και να μην παίρνει θέση, υποβαθμίζοντας το ζήτημα. Η ΕΑΑΚ τις ανακοινώσεις της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αυτοί που ζητάνε την κατάργηση του ασύλου (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, πρυτανεία) με πρόφαση τις ‘εγκληματικές’ καταλήψεις, είναι αυτοί που διαπράττουν τα μεγαλύτερα οικονομικά ‘εγκλήματα’ στις πλάτες και το όνομα των φοιτητικών συλλόγων».

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: