Το ΑΠΘ της διαφθοράς και της ελαστασφάλειας

hpim1453Η κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ με βασικό αίτημα να σταματήσουν οι εργολαβίες στο πανεπιστήμιο βρέθηκε την Τρίτη 30/3 στο επίκεντρο τόσο του συνολικού αγώνα για την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όσο και της στοχοποίησης και προσπάθειας καταστολής του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΞΟΠΛΙΔΗ

Με μια πρωτοφανή απόφαση η Σύγκλητος του ΑΠΘ είχε καλέσει την πανεπιστημιακή κοινότητα σε κίνηση αντικατάληψης με πιθανή επέμβαση και της αστυνομίας. Παρά τις πολεμοχαρείς κραυγές των ΜΜΕ, που καλούσαν τον πρύτανη Α. Μάνθο «να βάλει επιτέλους τέλος στο άσυλο», η αντισυγκέντρωση δεν συσπείρωσε παρά μόνο λίγες δεκάδες μεγαλοκαθηγητές που δεν τόλμησαν ούτε να εμφανιστούν στην Πρυτανεία, αλλά κατέληξαν στην αίθουσα τελετών καλώντας σε νέα ανοιχτή Σύγκλητο. Εκεί εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενοι με αποφάσεις των συλλόγων τους και ψηφίσματα των σωματείων τους, μετέτρεψαν τη διαδικασία σε διαδήλωση ενάντια στις εργολαβίες, αναγκάζοντας την πρυτανεία να συζητήσει και να πάρει επιτέλους θέση για το καθεστως των εργολαβιών.
Η κατάληψη της πρυτανείας είχε ξεκινήσει στις 16 Μάρτη, ως καρπός του δυναμικού και πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης στην Κ.Κούνεβα. Με απόφαση γενικής συνέλευσης του συλλόγου Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων συστάθηκε επιτροπή ενάντια στις εργολαβίες και στην συνέχεια η κατάληψη στηρίχθηκε από τους συλλόγους Βιολογικού, Γεωλογικού, Αρχιτεκτονικής και Χημικού, αλλά και από πρωτοβάθμια σωματεία. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι εκλογές του σωματείου των εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ, όπου για πρώτη φορά εμφανίστηκε ανεξάρτητο, αγωνιστικό ψηφοδέλτιο με κεντρικό στόχο να μπει τέλος σ΄αυτό το συγχρονο δουλεμπόριο. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας και τις ρουσφετολογικές σχέσεις διαπλοκής με τον εργολαβο,που κυριαρχούν στη διοίκηση του σωματείου, το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο κέρδισε δύο από τις πέντε έδρες του ΔΣ και όταν ξεκίνησε η κατάληψη με απόφαση γενικής συνέλευσης αποφάσισε να στηρίξει την κινητοποίηση με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας. Η βιτρίνα του «μεγαλύτερου πανεπιστημίου της ΝΑ Ευρώπης» είχε ραγίσει.
Το ΑΠΘ έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε εργαστήρι εφαρμογής ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Αυτές δεν αφορούν μόνο το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, αλλά και πολλούς διοικητικούς υπαλλήλους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και συμβασιούχους μέλη ΔΕΠ. Το καθεστώς των εργολαβίων ξεκίνησε το 1983 επί πρυτανείας Φατούρου  (ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΚΚΕ εσωτ.) και γιγαντώθηκε μετά το 1988 επί Τρακατέλλη, σημερινού ευρωβουλευτή της ΝΔ. Εκτός από καθαρίστριες, φύλακες και κηπουρούς ακόμα και διοικητικοί υπάλληλοι προσλαμβάνονται μέσω των εργολάβων. Σήμερα, περίπου 700 διοικητικοί δηλώνονται ως «καθαρίστριες» και στελεχώνουν ακόμα και την Επιτροπή Ερευνών. Έτσι το συνολικό κόστος καθαριότητας και φύλαξης του ΑΠΘ έχει φτάσει στα 25.000.000 ευρώ! Σημαντικό μέρος αυτού του ποσού καρπώνεται φυσικά ο εργολάβος που φουσκώνει κατά πολύ το κόστος, το οποίο θα ήταν πολύ μικρότερο αν υπήρχαν μόνιμοι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Με ευθύνη όλων των πρυτανικών αρχών και του υπουργείου Παιδείας το ΑΠΘ έγινε βασίλειο της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ελαστασφάλειας.
Υπάρχουν πολλές δημόσιες και έγγραφες καταγγελίες από εργαζόμενους που αποδεικνύουν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας για τις οποίες ο πρύτανης είναι ενήμερος, αλλά αρνείται να πάρει θέσει. Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής Συγκλήτου εργαζόμενος απέδειξε ότι επί χρόνια αμοίβονταν με μικρότερο μισθό από αυτόν που δηλώνονταν από την εργολαβία εν γνώσει της πρυτανικής αρχής. Κι όμως σύμφωνα με αυτήν το άσυλο καταργείται από τους «καταληψίες», την ίδια στιγμή που παρέχει κάλυψη σε αυτά τα φαινόμενα και κρύβει κάτω από το χαλί σκάνδαλα όπως αυτό της κλοπής πετρελαίου. Η προσπάθεια να στοχοποιηθεί το άσυλο και να ποινικοποιηθούν οι συλλογικοί αγώνες έπεσε στο κενό και η πρυτανική αρχή βρέθηκε στη θέση του απολογούμενου. Δυσάρεστη έκπληξη ήταν η στάση του ΚΚΕ που στην ανοιχτή Σύγκλητο, αλλά και σε δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις συλλόγων και σωματείων υιοθετώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που μιλούσαν για κατάληψη κουκουλοφόρων και ατόμων χωρίς ταυτότητα.
Η Σύγκλητος διακόπηκε από την τουλάχιστον ανόητη ενέργεια άγνωστου ατόμου να πετάξει αυγό στον πρύτανη, δίνοντας του την ευκαιρία να αποχωρήσει χωρίς να πάρει και πάλι θέση και ολοκληρώθηκε με δέσμευση του αντιπρύτανη ότι το ΑΠΘ θα εξετάσει το καθεστώς των εργολαβιών καταδικάζοντας τα φαινόμενα καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο αγώνας ενάντια στις εργολαβίες θα συνεχιστεί με στόχο την κατάργηση τους και την πρόσληψη όλων των εργαζομένων με καθεστώς μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Οι φοιτητές είδαν στο πρόσωπο των εργολαβικών και το δικό τους εργασιακό μέλλον της επισφάλειας και της ελαστικότητας. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες έσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία και τα όρια του ξεπουλημένου συνδικαλισμού διεκδικώντας οι ίδιοι τα δικαιώματά τους. Ο κοινός αγώνας τους ανοίγει ένα νέο δρόμο για την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα στο ΑΠΘ. Παραφράζοντας μια συγκλονιστική δήλωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, οι φοιτητές δεν ντράπηκαν να γίνουν καθαρίστριες, γιατί πρέπει επιτέλους «να καθαριστεί η βρωμιά αυτού του κόσμου».

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 5.4.09

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: