Δε θα περάσει η απαράδεκτη επίθεση της Hellenic Steel στα εργατικά δικαιώματα

Σχεδόν σε καθημερινή βάση ένα νέο χτύπημα έρχεται να προστεθεί σε βάρος των εργαζόμενων σε μεγάλες μονάδες στη Β. Ελλάδα, χτες στην ΠΥΡΑΜΙΣ και στην ΑΛΟΥΜΥΛ, σήμερα στη HELLENIC STEEL. Υποχρεωτικές άδειες, 3μερη ή 4μερη εργασία με μείωση αποδοχών κ.ά. ―με αξιοποίηση του νομικού οπλοστάσιου των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ― διαμορφώνουν μια εικόνα που θέλει τη Β. Ελλάδα εργαστήρι δοκιμής για μια ολοκληρωτικού τύπου επίθεση στους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανένα ότι πρόκειται για μεγάλες μονάδες με κέρδη που τα μοιράζονται οι εργοδότες και οι μάνατζερ.

Η αντιδραστική πρόταση της HELLENIC STEEL για κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων δεν είναι κάτι ξαφνικό. Πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί ότι οι συμβάσεις σήμερα δίνουν ψίχουλα και εξασφαλίζουν ελάχιστα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ενώ απουσιάζει και κάθε ουσιαστικός έλεγχος για την εφαρμογή τους. Αυτά σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα και της πολιτικής υποταγής των ΓΣΕΕ―ΑΔΕΔΥ στη γραμμή κυβέρνησης, εργοδοσίας και ΕΕ. Άρα το πρόβλημα δεν είναι οικονομικά βάρη από τις συμβάσεις.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην επιδίωξη του κεφαλαίου, έτσι όπως την περιέγραψε ο Μυλωνάς της ΑΛΟΥΜΥΛ ως πρόεδρος του ΣΒΒΕ, ο οποίος ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ να μετατραπεί Β. Ελλάδα σε κάτεργο κινέζικου τύπου με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Μια τέτοια πρόταση φυσικά έχει στόχο τον εκβιασμό όλων των εργαζόμενων στη χώρα, Ελλήνων και μεταναστών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Το ελληνικό κεφαλαίο θέλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία της κρίσης όχι μόνο για να μετακυλήσει το κόστος στους εργαζόμενους, αλλά και για να αναιρέσει κατακτήσεις δεκαετιών, να πετύχει μια ολοκληρωτική ήττα των εργαζόμενων.

Η ΓΣΕΕ συνεχίζοντας τον κατήφορο, αφού υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση της αύξηση των 0,7 ευρώ, τώρα εξαπολύει άσφαιρα πύρα ―δελτία τύπου, δηλώσεις κ.ο.κ. Το αυτονόητο είναι αυτό που απαιτούν οι μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος, η καταγγελία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τη σκοπιά των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων και ο απεργιακός αγώνας που απαιτεί η επίτευξη αυτού του στόχου.

Το ΝΑΡ και η νΚΑ καλούν τους εργαζόμενους σε ένα Νέο Εργατικό Κίνημα για την αντίσταση στην αντεργατική πολιτική, για την ανατροπή της, για τη δικαίωση του κόσμου της εργασίας. Θα παλέψουν μαζί με τις δυνάμεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή και τις μαχόμενες δυνάμεις εργατικές για μια ταξική αναγέννηση του εργατικού κινήματος με άμεσο στόχο την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
Τώρα είναι η ώρα των πρωτοβουλιών από σωματεία και επιτροπές αγώνα ενάντια στην επίθεση που εξαπολύουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα και αλλού.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: