Συνέντευξη του Ιβάν Λεμέτρ από Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (Γαλλία)

Ο Ιβάν Λεμέτρ μίλησε στο Βασίλη Τσιράκη και το ΠΡΙΝ για το ιδρυτικό συνέδριο του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος που έγινε πρρόφατα στο Παρίσι:

Το ΝΑΚ είναι πια μια πραγματικότητα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συζήτηση και τις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου;

Οι εργασίες του συνεδρίου ήταν πολύ θετικές, μια πραγματική επιτυχία, ζωντανή αντανάκλαση της δημοκρατικής διαδικασίας που επέτρεψε σε όλες τις επιτροπές να οικειοποιηθούν τη συζήτηση, να τροποποιήσουν τα κείμενα, να κάνουν το συνέδριο δική τους υπόθεση. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός τροπολογιών συζητήθηκε στις επιτροπές, μέσα από μια μακρά διαδικασία που αποδείχτηκε πλούσια και διδακτική.

Καθένας ενδιαφερόταν να διατυπώσει τη γνώμη του και η προσοχή με την οποία προσεγγίστηκαν τα κείμενα μαρτυρά έναν υψηλότερο βαθμό στράτευσης και πολιτικής συνοχής ακόμα και από εκείνον που προσδοκούσαμε.  Απόδειξη για την επιτυχία του συνέδριου είναι ακόμα η απήχηση που είχε στα ΜΜΕ, οι επιθέσεις που δεχτήκαμε από το UMP, το κόμμα του Σαρκοζί, αλλά και από το ΣΚ. Ο αρχηγός του UMP,  επιτέθηκε στον Ολιβιέ Μπεζανσενό ονομάζοντάς τον « μαέστρο της αντιπολίτευσης » με « ξεπερασμένες ιδέες », ενώ το ΣΚ μας κατηγόρησε πως το σύστημα μας χρησιμοποιεί εναντίον του… Πέρα από τους μικροπολιτικούς χειρισμούς του ενός και του άλλου, το γεγονός είναι πως γεννήθηκε ένα κόμμα ξεκάθαρα ανεξάρτητο από το ΣΚ και από του θεσμούς, ένα κόμμα για τους αγώνες σε ρήξη με τον καπιταλισμό, ένα κόμμα για να αλλάξει ο κόσμος, κι όλα αυτά τη στιγμή που το καπιταλιστικό σύστημα φανερώνει την χρεοκοπία του.
Η επιτυχία της πρωτοβουλίας μας βρίσκει εξάλλου την εξήγησή της στις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και διεθνείς ανακατατάξεις που προοιωνίζεται η νέα περίοδος στην οποία εισέρχεται ο κόσμος. Είναι τέκνο των αντιθέσεων που βρίσκονται στην ίδια την καρδιά της κοινωνίας ανάμεσα, από τη μία πλευρά, στην πολιτική των κυριάρχων τάξεων  κι εκείνων που τις υπηρετούν κι από την άλλη στις διεκδικήσεις και τις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του πολιτικού προγράμματος του νέου κόμματος;

Αυτά καθορίζονται στο κείμενο που τιτλοφορείται «Θεμελιώδεις αρχές». Με αφετηρία την κριτική του καπιταλισμού στην παγκοσμιοποιημένη, φιλελεύθερη και ιμπεριαλιστική φάση του, αναπτύσσουν την προοπτική του σοσιαλισμού ως τη μόνη δυνατή απάντηση στην παγκόσμια κρίση και ως μεταβατικό εγχείρημα που απαντά στις ουσιαστικές και θεμελιώδεις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και των λαών, προκειμένου να τεθεί το ζήτημα της εξουσίας. Η έγνοια μας να ενσωματώσουμε το ζήτημα της οικολογικής κρίσης και τις απαντήσεις που αυτή επιβάλει, ήταν ιδιαίτερα παρούσα στις συζητήσεις μας. Σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές το κόμμα μας αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας.
Υπό το φως της ανάλυσης τόσο της κρίσης ως συνέπεια της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, όσο και των εμπειριών του εργατικού κινήματος και της αποτυχίας των πολιτικών που εφάρμοσε το ΣΚ και το ΚΚ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα και ότι είναι αναγκαίο να το ανατρέψουμε. Αφήνουμε παρόλα αυτά ανοιχτά τα ζητήματα που αφορούν στα μέσα και τους τρόπους αυτής της επαναστατικής αλλαγής, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να ξανασκεφτούμε τον σύγχρονο κόσμο με τα όπλα της μαρξιστικής κριτικής. Αυτή η προσέγγιση συσπειρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία των συντρόφων, χωρίς όμως να περιορίζει και τη συζήτηση που προκύπτει από το ενδιαφέρον να εκσυγχρονίσουμε την αντίληψη μας για το σοσιαλισμό. Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και η συζήτηση περί «οικοσοσιαλισμού», ακόμα κι αν ο όρος παραμένει κάπως ασαφής. Πρόκειται για ένα σημείο που συζητήθηκε εκτενώς στο συνέδριο, δεδομένου ότι φτάσαμε σε αυτό με τρεις προτάσεις σχετικά με το βασικό μας πρόταγμα. Για το σοσιαλισμό, το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα και τον οικοσοσιαλισμό. Επικράτησε η δεύτερη.

Ποια απόφαση πάρθηκε σε ότι αφορά τον χαρακτήρα του κόμματος;

Σύμφωνα με τις «Θεμελιώδεις αρχές» ο χαρακτήρας του κόμματος ορίζεται ως κόμμα ρήξης με τον καπιταλισμό, για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας και το σοσιαλισμό. Πέραν τούτου, το κοινό αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείει άλλες διαφορετικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις. Εκτός από αυτή περί οικοσοσιαλισμού, στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω, υπήρξε κι αυτή γύρω από το όνομα του κόμματος. Το σημείο αυτό άργησε να συζητηθεί στις δομές βάσης και στην πραγματικότητα η συζήτηση σχετικά με τη σημασία και τις αναφορές που πρέπει να φέρει ένα όνομα δεν έμεινε παρά ένα σχεδίασμα. Έτσι, το «Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα» επικράτησε πολύ περισσότερο ελλείψει μιας περαιτέρω εμβάθυνσης παρά γιατί μας προσδιορίζει με σαφήνεια. Η τελική ψηφοφορία συμπεριελάμβανε δυο ονόματα: το ΝΑΚ και το ΕΑΚ (Επαναστατικό Αντικαπιταλιστικό Κόμμα). Η εν λόγω ψηφοφορία δεν πήρε ωστόσο το χαρακτήρα μιας κατ’ αντπαράθεση ψήφου. Ήταν η ευκαιρία να εκφραστεί η βούληση των τοπικών επιτροπών να συμπεριλάβουμε το όρο «επαναστατικό» στο όνομα του κόμματος, κάτι που μαρτυρά αν όχι μια διαφορά αντίληψης για τις «Θεμελιώδεις αρχές» τουλάχιστον μια διαφορά εκτίμησης ως προς τη σημασία ή τις προεκτάσεις τους. Οι σύντροφοι που επιθυμούν να περιλαμβάνεται ο όρος «επαναστατικό» στο όνομα του κόμματος θέλουν να υπογραμμίσουν τη ρήξη με τους θεσμούς και το σύστημα, την παρέμβαση των εργαζόμενων και του λαού, τη δημοκρατία με την επαναστατική σημασία του όρου. Όπως και να ‘χει, πρόκειται για μια συζήτηση που ξεκινά και όχι μια παγιωμένη ή τελεσίδικη θέση. Πρέπει εξάλλου να σημειώσουμε ότι οι «Θεμελιώδεις αρχές» δεν έχουν ρόλο μανιφέστου. Αποτελούν μεν τις βασικές αρχές του ΝΑΚ, αλλά αφήνουν ανοιχτά και αρκετά ζητήματα. Η συγκρότηση του νέου κόμματος είναι μια διαδικασία που εγγράφεται στην καρδιά των αγώνων και των κινητοποιήσεων και ως εκ τούτου ο χαρακτήρας, το πρόγραμμα, η συνέπεια και η πολιτική συνοχή του θα εξαρτηθούν από το ρυθμό της ταξικής πάλης.

Ποιες θα είναι οι σχέσεις του ΝΑΚ με την 4η Διεθνή ;

Το ΝΑΚ δεν θα είναι μέλος της 4ης Διεθνούς αλλά θα διατηρήσει τους δεσμούς που είχε η Λίγκα με αυτήν, τουτέστιν, συμμετοχή στα όργανα της ηγεσίας, οικονομική συμμετοχή, προετοιμασία του επόμενου διεθνούς συνεδρίου το 2010. Πέρα όμως από αυτή την τυπική έκφανση των πραγμάτων, η ίδρυση του ΝΑΚ εγγράφεται σε μια νέα περίοδο της ιστορίας του εργατικού και επαναστατικού κινήματος η οποία επιβάλλει και νέες απαντήσεις. Το ΝΑΚ προσβλέπει σε μια διεθνή παρέμβαση και θέλει να απαντήσει στην ανάγκη για μια νέα διεθνή οργάνωση των αντικαπιταλιστικών και επαναστατικών κομμάτων κι οργανώσεων. Για τα ίδια τα μέλη της 4ης Διεθνούς η συζήτηση αυτή αφορά τη θέση και το ρόλο της 4ης σε μια τέτοια κατεύθυνση. Θα είναι εξάλλου ένα από τα σημεία του επόμενου διεθνούς συνεδρίου. Από αυτή την άποψη, ένα ακόμα στοιχείο που μας χαροποίησε στο ιδρυτικό μας συνέδριο ήταν ο σημαντικός αριθμός διεθνών αποστολών που παρίστατο σε αυτό και μαρτυρά τους κοινούς προβληματισμούς που διατρέχουν το σύνολο του αντικαπιταλιστικού κινήματος.

Ποια είναι η θέση του ΝΑΚ απέναντι στην ΕΕ ;

Παλεύουμε ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου, την Ευρώπη της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, και για τα συμφέροντα των εργαζομένων, δηλαδή από μια διεθνιστική θέση και οπτική. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να καταρτίσουμε ένα κοινό πρόγραμμα κοινωνικών και δημοκρατικών προτεραιοτήτων σε επίπεδο ευρωπαϊκών χωρών που να ενοποιεί τους ταξικούς αγώνες και να στοχεύει σε μια σοσιαλιστική ένωση των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης.

Τι προβλέπετε για τις ερχόμενες ευρωεκλογές, αυτόνομες λίστες ή συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

Αυτή η συζήτηση ήταν και η μόνη που προκάλεσε διαφωνίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οδηγώντας και στη διαμόρφωση μιας «ευρωπαϊκής τάσης». Η διαφωνία αφορά το ζήτημα της ενότητας στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία του συνεδρίου πρόκρινε ένα ενωτικό εγχείρημα στη βάση συγκεκριμένου πλαισίου. Οι εκλογές προσφέρουν ένα βήμα χρήσιμο για τις κινητοποιήσεις και ευνοϊκό για την δημόσια υπεράσπιση μιας σειράς άμεσων και αναγκαίων μέτρων ενάντια στην κρίση, επιθυμούμε απόλυτη ανεξαρτησία έναντι του ΣΚ και μια ενότητα που να μην περιορίζεται μόνο στις ευρωεκλογές αλλά να συμπεριλαμβάνει και τις νομαρχιακές εκλογές του επόμενου χρόνου. Η ενότητα δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν σέβεται το συγκεκριμένο πλαίσιο. Η «ευρωπαϊκή τάση» επέμεινε στην ανάγκη για ενότητα προτείνοντας τη συμμετοχή σε ένα Αριστερό Μέτωπο που εισηγείται το νεοϊδρυθέν Κόμμα της Αριστεράς και το ΚΚΓ με τον ισχυρισμό ότι θα βάλλει την ηγεμονία του ΣΚ, αλλά και μένοντας πάντα στο πλαίσιο μιας «κυβερνητικής πολιτικής» κι ενός «κυβερνητικού σχηματισμού» και διακηρύσσοντας «την επανάσταση μέσω των εκλογών». Αυτή η πρόσληψη της ενότητας στηρίζεται στη νοσταλγία των ενωτικών ψευδαισθήσεων που είχε εγείρει η νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου 2005. Θεωρούμε, αντίθετα, ότι πρέπει να διδαχθούμε από εκείνη την εμπειρία που ήταν η συνέπεια πολιτικών αποκλίσεων που ισχύουν ακόμα σήμερα.

Κατά τη γνώμη σας είναι αναγκαίο η αντικαπιταλιστική αριστερά να θέτει από σήμερα την προοπτική της κομμουνιστικής απελευθέρωσης ;

Ίσως αυτή η έννοια να χρήζει διασαφηνίσεων. Αν πρόκειται να συνδέσουμε τους όρους κομμουνισμός και ελευθερία σε αντίθεση με το νόημα που τους προσέδωσε η σταλινική αντεπανάσταση, να πούμε ότι ο αγώνας μας εγγράφεται σε μια σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική και ότι θέλουμε να τελειώνουμε επιτέλους με την κοινωνία της εκμετάλλευσης, τις τάξεις και το κράτος, ότι θέλουμε να τελειώνουμε επιτέλους με την αλλοτρίωση ώστε η ανθρωπότητα να πάρει την τύχη της στα χέρια της, να συμφιλιωθεί με τον ίδιο τον εαυτό της και το περιβάλλον, ε, τότε, προφανώς και είμαστε για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Μετάφραση: Δ. Κουσουρής, Π. Αγγελόπουλος

δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ στις 22 Φλεβάρη 2009

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: