Η νΚΑ για το κίνημα της νεολαίας

nkalex1

Κατεβάστε την προκήρυξη της νΚΑ σε τετρασέλιδο φυλλάδιο (μορφή pdf) από εδώ

Από το Σάββατο 6/12, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια, όλη η χώρα ζει μέρες παράξενες, μέρες οργής της νεολαίας, των εργαζόμενων, των μεταναστών. Μια δολοφονία που δεν ήταν τυχαία, δεν έγινε από λάθος. Αποτελεί συνέχεια των δολοφονιών της νεαρής μητέρας σε διαδήλωση στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, του Πακιστανού μετανάστη στην Πέτρου Ράλλη, της υποτίμησης της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Είναι το επόμενο βήμα των άγριων ξυλοδαρμών του φοιτητικού κινήματος και των απεργιών των εργαζομένων, του οργίου καταστολής που βιώνει όποιος αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και τις κυβερνήσεις της. Είναι άλλος ένας θάνατος στη μακρά λίστα των θυμάτων του κράτους μαζί με τους δεκάδες νεκρούς φαντάρους στον ελληνικό στρατό, τους νεκρούς από εργατικά ατυχήματα στο Πέραμα, την Κόρινθο και τα «μεγάλα έργα». Το όπλο του μπάτσου οπλίστηκε από τους τρομονόμους που ψηφίζουν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την τελευταία δεκαετία, από το δόγμα της «ασύμμετρης απειλής» εσωτερικού κι εξωτερικού εχθρού.

Η έκρηξη όμως είναι εδώ! Ενάντια στη δολοφονία του μαθητή, οι δρόμοι πλημμυρίζουν από νεολαιίστικη οργή και αγανάκτηση. Ο άδικος χαμός ενός νέου γίνεται «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», φέρνει στο προσκήνιο τους φόβους, τις αγωνίες και τα άγχη μιας ολόκληρης γενιάς. Αυτό που βγάζει όμως, τους νέους στους δρόμους μαζικά είναι βαθύτερο από την αστυνομική βία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και του κράτους. Είναι η ζωή η ίδια, η νέα φτώχεια, η διαρκής ανασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον στο οποίο δεν μας επιτρέπουν να αναφερόμαστε. Γι’ αυτό και το νεολαιίστικο ποτάμι της οργής που έχει ξεχυθεί στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα, δεν χωράει σε ένα σύνθημα, ένα αίτημα, μία κυβερνητική υποχώρηση ή τα εκλογικά κοινοβουλευτικά σχέδια της επίσημης αριστεράς. Η νεολαία των 700€, που στο φόντο της οικονομικής κρίσης βλέπει τον εαυτό της να πέφτει στα 400 και 500€, εξεγείρεται! Δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο μια νέα «συλλογικότητα», αναζητά τα συνθήματα της εποχής της, διεκδικεί την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Απέναντί της οι πάνω!
Χωρίς κανένα ίχνος τσίπας σύσσωμος ο αστικός κορμός και τα επιτελεία του στρατεύονται για να «ξεφουσκώσουν» την εξέγερση, να σπιλώσουν τον αγώνα, τους νέους, ακόμα και το νεκρό μαθητή. Από την κυβέρνηση μέχρι τον επίσημο συνδικαλισμό όλοι συστρατεύονται για την «επιστροφή στην ομαλότητα». Είναι χαρακτηριστική η απόφαση της ΓΣΕΕ να αναστείλει την απεργιακή διαδήλωση στην Αθήνα, κρατώντας μόνον τη συγκέντρωση παρά τη θέλησή της και κάτω από την πίεση του κινήματος. Οι δυνάμεις καταστολής γεμίζουν κάθε στενό, σταματάνε κάθε «ύποπτο», βομβαρδίζουν τους δρόμους του αγώνα με τόνους χημικών και δακρυγόνων, συλλαμβάνουν κατά δεκάδες τους διαδηλωτές. Αυτοί τελικά ραγίζουν τη βιτρίνα της κατ’ επίφαση δημοκρατίας τους. Όποιος δεν φοβήθηκε τα όπλα τους πρέπει να φοβηθεί τα δικαστήριά τους. Ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός είναι εδώ! Νέοι δικάζονται και τελούν υπό κράτηση, με βάση τους τρομονόμους, για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση. Τα ΜΜΕ λανσάρουν τις φωτιές στις τράπεζες στη θέση της φλόγας των διαδηλώσεων, προβάλλουν εικόνες θεάματος – αποκρύπτουν πορείες χιλιάδων. Το παρακράτος και οι ακροδεξιές συμμορίες στρατεύονται, αυτή τη φορά με το μανδύα του αγανακτισμένου πολίτη, για να διώξουν τον κόσμο από τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις. Τα στρατόπεδα μπαίνουν σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης». Ο αστικός συνασπισμός εξουσίας του κεφαλαίου ξεδιπλώνει την πολυμορφία του, εντείνει την επίθεση του.

Η Νέα Δημοκρατία ξεθάβει κι άλλα κομμάτια από το χαμένο πλούτο, μετά τα 30 δις στις τράπεζες, βρίσκει λεφτά για «αποζημιώσεις καταστημάτων», καταργεί τα δημοτικά τέλη για τους καταστηματάρχες της Αθήνας, επιχειρεί να συμμαχήσει όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και υλικά, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία ενόψει του νέου κύματος απολύσεων που αυτή ετοιμάζει. Στη νεολαία πάλι… σφαίρες! Την ίδια ώρα που απολογείται η Κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους για τον «ιό» του ξεσπάσματος που προκάλεσε και τον κίνδυνο εξάπλωσης του ανά την Ευρώπη, επιτάσσει το επίσημο πολιτικό σκηνικό για το ξεπέρασμα της κρίσης που η πολιτική του δημιούργησε. Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στην «δεξιοκρατούμενη» αστυνομία σαν να μην κατέβασε ποτέ τα ΜΑΤ και τα ειδικά σώματα ενάντια στους αγώνες εργαζόμενων και νέων, σα να μη λέρωσε ποτέ τα χέρια της με αίμα αγωνιστών. Περιμένει τη σειρά του για να κυβερνήσει, περιμένει τη σκυτάλη της διαδοχής σαν υπεύθυνη κυβερνητική δύναμη. Όχι όμως με νίκη των αγώνων. Εμφανίζει τα σκάνδαλα, τον κλεμμένο πλούτο από όλους εμάς προκειμένου να ανέβει στο βάθρο όταν περάσει η μπόρα! Ως τότε «βάζει πλάτη». Καταδικάζει την «τυφλή βία» που η πολιτική του από κοινού με της ΝΔ δημιούργησε.

Ο αγώνας αυτός όμως δεν είναι τυφλός, δεν έρχεται από το πουθενά! Είναι προϊόν της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των μονόδρομων της κυρίαρχης πολιτικής. Έρχεται από το ζοφερό παρόν και μέλλον της νέας γενιάς, από την έλλειψη προβολής οποιουδήποτε θετικού οράματος από όσους με βία χαλιναγωγούν τα όνειρα μας. Είναι ένας αγώνας που μπορεί να νικήσει. Μπορεί να νικήσει αν στοχεύσει στην ίδια την εκμετάλλευση που κάνει αναγκαία την κρατική βία. Ένα πλατύ ριζοσπαστικό κίνημα νεολαίας, που θα αναζητά δρόμους για να αμφισβητήσει και να αναμετρηθεί με ότι βρίσκεται στον πυρήνα της σημερινής κατάστασης, τις αξίες, τα δόγματα, τα ιερά και τα όσια του σημερινού κόσμου. Που ψάχνει δρόμους ανατροπής, δρόμους που να βαθαίνουν τον ορίζοντα μέχρι να φανεί μια άλλη προοπτική για τη ζωή συνολικά.

Σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε γειτονιά και πόλη ο αγώνας έχει τα συνθήματά του, το χώρο αναφοράς και διαλόγου του. Η κατάληψη της Νομικής στην Αθήνα, του παραρτήματος στην Πάτρα, δημαρχείων και δημόσιων χώρων ανά περιοχές ως τώρα έπαιξαν κομβικό ρόλο, όχι μόνο στην ενημέρωση και τη δημοκρατική συζήτηση αλλά και στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών και τη συνεύρεση αγωνιστών από κάθε χώρο. Δυνάμεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που από την πρώτη στιγμή σήκωσαν τη σημαία της άμεσης απάντησης το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη έδωσαν μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο έναν άλλο αέρα στην προσπάθεια αυτή.

Να καταδικαστεί άμεσα αυτή η πολιτική που σκοτώνει! Να πέσει η κυβέρνηση από τους αγώνες των εργαζόμενων και των νέων. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Είναι ανάγκη σήμερα όσο ποτέ ο αγώνας αυτός να πλαισιώσει τις ανάγκες των μαθητών, των φοιτητών και των εργαζόμενων. Η απάντησή δεν μπορεί να είναι μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή κάποιας «ευρύτερης προοδευτικής συνεργασίας». Δεν αρκείται στις εκλογές, δεν μεταφράζεται σε ψήφους για μια καλύτερη διαχείριση. Πρέπει να είναι αγώνας διαρκείας, να κλιμακωθεί.

Με ένα πλατύ ριζοσπαστικό κίνημα της νέας γενιάς. Εμφανίζεται ξανά η ανάγκη για ανασυγκρότηση και επαναπροσδιορισμό της συλλογικότητας, για αναζήτηση νέων μορφών και δρόμων που θα καλύψουν όλους αυτούς που ασφυκτιούν από τη γραφειοκρατία των επίσημων δομών, που θα επιτρέψουν στον κίνημα να είναι μαζικό και πολιτικά επικίνδυνο.

 • Να ανασυσταθούν οι γενικές συνελεύσεις και να ξαναπατήσει η άμεση δημοκρατία στα σχολεία, να αποκτήσουν λόγο οι ίδιοι οι μαθητές. Να συντονίζονται τα σχολεία μεταξύ τους, στη βάση των αποφάσεων τους, να μοιράζονται τα προβλήματά τους για να τα λύσουν με μάχες, αγώνες και κατακτήσεις. Ενάντια στη βάση του «10» και το θησαύρισμα των κολλεγίων, τους διαχωρισμούς σε γενική και τεχνική εκπαίδευση, την ιδιωτική εκπαίδευση και το ξεζούμισμα σε χρόνο και χρήμα από τα φροντιστήρια.
 • Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ στην εκπαίδευση, αλλά και συνολικά, τις οδηγίες της Μπολόνια και της Λισσαβόνας. Ενάντια στην επιχειρηματικοποίηση του Πανεπιστημίου, για να ανατραπεί ο νόμος πλαίσιο, η αναγνώριση των κολλεγίων και συνολικά η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που δημιουργεί τον εργαζόμενο λάστιχο που θέλει το σύστημα. Σε κοινό αγώνα με τους μαθητές, με συνελεύσεις καταλήψεις και διαδηλώσεις και με το ζήτημα της εργασίας στο επίκεντρο.
 • Στην ίδια την εργασία, εκεί όπου οι νέοι εργαζόμενοι βιώνουν την πραγματικότητα της διαρκούς πιστοποίησης, της επισφαλούς κι ανασφάλιστης εργασίας, των μισθών πείνας και των απολύσεων με το αζημίωτο. Να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα και συλλογικότητες, πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ένταξη των νέων στα σωματεία, τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν αλλά και για την αυτοοργάνωση κι αλληλεγγύη απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Ενάντια στους νεολαιίστικους εμφύλιους, μεταξύ Ελλήνων και ξένων, διπλωματούχων και μη, να αναζητήσουμε κοινή έκφραση. Η νεολαιίστικη οργή που μας ένωσε στους δρόμους να μας φέρει μαζί σε συνελεύσεις νέων σε κάθε γειτονιά και πόλη. Μπορούμε να διαμορφώσουμε πρωτοβουλίες και πλαίσια που θα δώσουν προοπτική και δύναμη στον νεολαιίστικο αγώνα που έχει ήδη αρχίσει. Να συζητήσει και να μιλήσει η νεολαία για τον εαυτό της και τις ανάγκες της. Να διεκδικήσει όσα της ανήκουν. Μπορούμε μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, νέες συλλογικές μορφές οργάνωσης και προβληματισμού να διαμορφώσουμε μια χάρτα αναγκών και δικαιωμάτων της γενιάς μας.

Μπορούμε να συνεχίσουμε μέχρι την νίκη. Να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση. Απαιτούμε τώρα:

 • Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων
 • Να τιμωρηθούν άμεσα οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου
 • Να αποφυλακισθούν άμεσα οι συλληφθέντες του κινήματος και να αρθούν οι κατηγορίες που τους απαγγέλλονται
 • Να καταργηθούν τα ΜΑΤ και οι ειδικές δυνάμεις καταστολής-να αφοπλιστεί η αστυνομία
 • Να καταργηθούν οι τρομονόμοι της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Να ξηλωθούν οι χαφιεδοκάμερες από όλους τους δημόσιους χώρους.
 • Να καταργηθεί η λαιμητόμος βάση του 10
 • Να καταργηθούν οι νόμοι της Μπολόνια: ο νόμος πλαίσιο, η αναγνώριση των ΚΕΣ, ο νόμος για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.
 • Απαγόρευση των απολύσεων, της «μαθητείας», της παιδικής και της απλήρωτης εργασίας.
 • Μείωση της στρατιωτικής θητείας – συνδικαλιστικές ελευθερίες στο στρατό
 • Κανένας νέος άνεργος, κανένας νέος ανασφάλιστος, κανένας υποαπασχολούμενος. 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με κατώτερο μισθό1400 ευρώ για όλους
 • Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενάντια στους οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς. Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο για όλους – ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους
 • Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους δουλειάς. Διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Με ένα τέτοιο περιεχόμενο, βαθιά ενωτικό για τη νεολαία, που να ψηλαφεί ένα άλλο μέλλον των νεολαιίστικων αναγκών, να γίνει η εξέγερση πραγματικό κοινωνικοπολιτικό ρεύμα ανατροπής. Με μαζικές καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, απεργιακές μάχες στους χώρους δουλειάς, παννεολαιίστικη συσπείρωση και δράση στις γειτονιές. Με συνελεύσεις, πλούτο αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και όργανα συντονισμού τους, σε κάθε χώρο που σπουδάζει, δουλεύει ζει η νεολαία. Με σημαία την αναμέτρηση με την καρδιά της κυρίαρχης πολιτικής και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε αυτή τη μάχη μπορεί και πρέπει να συγκροτείται και να εμφανίζεται και ένα άλλο πολιτικό ρεύμα, μαχητικό, ανατρεπτικό, αντικαπιταλιστικό, που να αγκαλιάζει και να ενοποιεί τις πιο προωθημένες και ανατρεπτικές τάσεις του αγώνα και της νεολαιίστικης συνείδησης. Μια άλλη αριστερά, της μαχητικής και συνολικής πολιτικής αναμέτρησης με την κυρίαρχη πολιτική και το κεφάλαιο, της αντικαπιταλιστικής πάλης σε κάθε μέτωπο και συνολικά, της σύγχρονης επαναστατικής-απελευθερωτικής προοπτικής.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

www.nka.gr

http://nkathes.wordpress.com/

Advertisements
 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: