Αρχική > πόλη-περιβάλλον, δημ. δικαιώματα & ελευθερίες, κινητοποιήσεις > Η καταστολή στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης

Η καταστολή στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης

«Τελικά επιβλήθηκε η δημοκρατία»! H περιγέλαστη-κατάπτυστη δήλωση του καλοζωισμένου υπουργού Παιδείας Στυλιανίδη για την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, βρήκε την…εφαρμογή της και για τους καταληψίες κατοίκους των χωριών Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου του ν. Κοζάνης.

Του ΠΑΥΛΟΥ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗ

Η κατάληψη των ταινιόδρομων μεταφοράς λιγνίτη και τέφρας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έληξε τα χαράματα της Δευτέρας, με τη βίαιη επέμβαση 5 διμοιριών των ΜΑΤ και τη σύλληψη έξι κατοίκων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη βόρεια πύλη του σταθμού.

Αμέσως μετά την επέμβαση, η πλειοψηφία των κατοίκων αποφάσισε να μεταβεί στα Δικαστήρια Κοζάνης, όπου θα μεταφέρονταν οι συλληφθέντες από το κτίριο της Ασφάλειας Κοζάνης.

Μαζί τους βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων  και αριστερών, κατά βάση,οργανώσεων και κομμάτων, καθώς και φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν για τις συλλήψεις. Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής των έξι συλληφθέντων στα δικαστήρια είχαμε και τα πρώτα, μεγάλης έκτασης επεισόδια: οι συλληφθέντες,καταχειροκροτούμενοι, επιχείρησαν να υψώσουν τις γροθιές τους, οι κάτοικοι και οι φοιτητές επιχείρησαν να τους πλησιάσουν και τότε οι ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών για να ακολουθήσουν μάχες σώμα με σώμα!Για αρκετά λεπτά, δεκάδες κόσμου  αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και επικράτησε ένα πραγματικό πανδαιμόνιο, με λιποθυμίες και μεγάλη ένταση. Μεγάλα επεισόδια είχαμε και μερικά λεπτά αργότερα, στον προθάλαμο των δικαστηρίων, όταν οι κάτοικοι επιχείρησαν να εισέλθουν και βρέθηκαν αντιμέτωποι και πάλι με άντρες των ΜΑΤ. Λίγο αργότερα, πάντως, οι έξι συλληφθέντες, μέσα σε έντονα συγκινησιακό και πανηγυρικό κλίμα αφέθηκαν ελεύθεροι, με την τακτική δικάσιμο, για παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων, να ορίζεται για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά, όλοι μαζί, κάτοικοι, φοιτητές και ο κόσμος που συνέρρευσε προς συμπαράσταση, με πορεία στο κέντρο της Κοζάνης, κατευθύνθηκαν στο Τμήμα Ασφάλειας, όπου κρατούνταν άλλοι τρεις , ηλικιωμένοι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι συνελήφθησαν σε νέα, μεγάλης έκτασης επεισόδια που είχαν διαδραματιστεί νωρίτερα στους ταινιοδρόμους του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου! Οι τρεις κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής,για απλές σωματικές βλάβες, παρακώλυση κοινωφελών εγκαταστάσεων και διατάραξη της οικιακής ειρήνης (προχθές Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, αναμένετο να εκδικαστεί η υπόθεση τους.)

Παράλληλα το ίδιο απόγευμα της Δευτέρας ,εκπρόσωποι των συλλόγων της Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από το Ξενοδοχείο Ιωάννου resort  λίγο πριν την τελετή για την ανάληψη των καθηκόντων του  νέου γενικού διευθυντή της  ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία.

Στο ψήφισμα που επέδωσαν στον κ. Αθανασόπουλο,(διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ), σημειώνουν μεταξύ άλλων  ότι καταδικάζουν την επιλογή της βίας απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου και συμπαραστέκονται στον αγώνα για καλύτερο  περιβάλλον και για θέσεις εργασίας, τις οποίες διεκδικούν και δικαιούνται απόλυτα. Καλούν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να συμπαρασταθούν στις διεκδικήσεις που σαφώς αφορούν και το δικό τους  μέλλον, ενώ η ανακοίνωση του συλλόγου Αγ. Δημητρίου-Ρυακίου που μοιράστηκε επί τόπου, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Εδώ και 23 μέρες συνεχών ενοχλήσεων, ήρθε η ώρα να παιχτεί άλλη μια πράξη εκβιασμού -απειλής, στο καλοστημένο αλλά κακόγουστο έργο της ΔΕΗ Α.Ε. που παίζεται επί δεκαετίες, σε βάρος των κατοίκων όλης της περιοχής, ζητώντας από τα μέλη του συλλόγου το ποσό του 1,000.000 ευρώ για κάθε μέρα που παραμένουμε στο χώρο των ταινιόδρομων…Μας υποχρέωσαν να δώσουμε τη γη μας, εκμεταλλεύτηκαν τον πλούτο της (λιγνίτη) αφήνοντας πίσω ασθένειες, καταστρέφοντας το περιβάλλον δίχως προοπτικές ανάπτυξης, αναγκάζοντας μας να γίνουμε άλλη μια γενιά μεταναστών. ΟΛΑ ΤΑΧΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ. ..Οι ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος που ανακοίνωσε η ΔΕΗ Α.Ε., είναι μια προσπάθεια να στρέψει τα βέλη της κοινής γνώμης εναντίον μας ώστε να καλύψει την ανεπάρκεια της ίδιας της επιχείρησης λόγω κακοδιαχειρίσης και λανθασμένων προγραμματισμών των Γενικών Διευθυντών της.»

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε όταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων Ρυακίου – Αγίου Δημητρίου,ένας εκ των έξι συλληφθέντων, Η. Τεντσογλίδης απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο, τόνισε, ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους, απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις της ΔΕΗ σε βάρος τους. Όσο για τις υποσχέσεις, είπε ότι παρόμοιες πήραν και το 2006 χωρίς να υλοποιηθούν, για να κατακεραυνώσει τον ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ λέγοντας «Θέλετε την ψυχή μας, τι θέλετε; Τη μισή ψυχή μας την έχει φάει ο λιγνίτης, την έχει κατασπαράξει. Την  άλλη μισή την κατασπάραξε η Ασφάλεια, βάζοντας μας χειροπέδες, παίρνοντας μας αποτυπώματα, βγάζοντας δεκάδες φωτογραφίες στο πρόσωπο μας. Η καρδιά μας όμως δεν έπαψε να κτυπά. Αυτήν, δεν πρόκειται εσείς να την κάνετε να σταματήσει να κτυπά.»                                                                             

Το ντεμαράζ των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όμως, συνεχίζεται και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, διοργανώθηκε την Πέμπτη μια νέα, δυναμική κινητοποίηση, όταν κάτοικοι και οι προαναφερθέντες σύλλογοι των πληττόμενων από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ περιοχών, απέκλεισαν διαμαρτυρόμενοι την είσοδο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Με μηνύματά τους, οι διοργανωτές κάλεσαν όλους τους κατοίκους της περιοχής να δώσουν το «παρών», προκειμένου, όπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, να κλείσει για μία ημέρα, ο πιο ρυπογόνος σταθμός της Ευρώπης!Η συνέχιση των κινητοποιήσεων αναμένεται κι επιβάλλεται εκ των πραγμάτων.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 8.6.08

 

 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: