Αρχική > φοιτητικό κίνημα, ΜΕΡΑ, κινητοποιήσεις, νεολαία > Το ΜΕΡΑ Θεσσαλονίκης για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Το ΜΕΡΑ Θεσσαλονίκης για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Το ΜΕΡΑ βρίσκεται δίπλα στο φοιτητικό κίνημα που αναπτύσεται αυτές τις μέρες ενάντια στο νόμο-πλαίσιο Γιαννάκου-ΝΔ και συνολικότερα στην πολιτική της ΝΔ για ιδιωτικά ΑΕΙ και πανεπιστήμια στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Η πολιτική ΝΔ-ΕΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει στόχο το επιχειρηματικό ΑΕΙ-ΤΕΙ, την υποταγή της έρευνας στο κέρδος, τη χειραγώγηση και εντατικοποίηση των φοιτητών, τα πτυχία ανεργίας, την υπονόμευση του πανεπιστημιακού ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών συνολικότερα.


Το ΜΕΡΑ χαιρετίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Γιαννάκου-ΝΔ, ενός νόμου χρεωκοπημένου στη συνείδηση των φοιτητών και της κοινωνίας, στηριγμένου στα συμφέροντα του κεφαλαίου και ορισμένων μειοψηφιών που επωφελούνται, στον αυταρχισμό της ΝΔ και στην αστυνομική καταστολή. Είναι ενδεικτικές οι προκλητικές δηλώσεις Στυλιανίδη ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει με πλάγια μέσα την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ παρά την ήττα της κυβέρνησης στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 ως αποτελέσμα των φοιτητικών αγώνων. Η στήριξη που προσφέρει για την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιου στη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ που στήριξε και εφάρμοσε την ίδια πολιτική στα πλαίσια των κατευθύνσεων των ΣΕΒ-ΕΕ-ΟΟΣΑ, θα έχει την ίδια χρησιμότητα με αυτή που έδωσε στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Απαράδεκτη είναι η στάση των δυνάμεων της επίσημης Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις δηλώσεις έχει σημαντικές δυνάμεις στα ΑΕΙ που υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις, όταν δε στηρίζουν ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική, με αιχμή τους συμμετέχοντες στην λεγόμενη «Πρωτοβουλίων των 1.000 καθηγητών ΑΕΙ». Το ΚΚΕ καλεί σε απλή διαμαρτυρία και καταγγέλει για άλλη μια φορά τις μορφές πάλης του κινήματος, υιοθετώντας την προπαγάνδα της μερίδας των ΜΜΕ που στηρίζει την πολιτική Στυλιανίδη, ακολουθώντας μια πολιτική που χρεοκόπησε με το πιο φανερό πριν 2 χρόνια μόλις, όταν συμμετείχε με καθυστέρηση βδομάδων στο μπλοκ των καταλήψεων που δεν μπόρεσε να αποτρέψει. Την ίδια ώρα πρωτοστατεί στην προσπάθεια για νεκρανάσταση της ΕΦΕΕ πίσω από τις πλάτες των φοιτητών, όταν είναι φανερό πως η αγωνιστική διάθεση των φοιτητών μπορεί και εκφράζεται γιατί λείπει μια ΓΣΕΕ για να εμποδίσει κάτι τέτοιο, όπως συνέβη με τη μάχη του ασφαλιστικού στους εργαζόμενους.

Το ΜΕΡΑ στηρίζει την προσπάθεια της ΕΑΑΚ για ένα φοιτητικό κίνημα δημοκρατικό, μαχητικό, διεκδικητικό και νικηφόρο, στηρίζει τις προσπάθειες από το χώρο των πανεπιστημιακών που βρίσκονται σε ρήξη με την πολιτική Στυλιανίδη-ΝΔ-ΕΕ και θα δώσει τις δυνάμεις του για ένα μέτωπο παιδείας-εργασίας που φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες της νεολαίας, των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας

 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: