Αρχική > φοιτητικό κίνημα, κινητοποιήσεις, νεολαία > Κοινή ανακοίνωση των καταλήψεων στα Βόλου και Χανίων

Κοινή ανακοίνωση των καταλήψεων στα Βόλου και Χανίων

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 Δεν ξεμπέρδεψαν ακόμα μαζί μας. Τα κυβερνητικά επιτελεία και όλοι οι εκπρόσωποι της αστικής πολιτικής, όλοι όσοι έτρεξαν να διαλαλήσουν την «επιστροφή στην ομαλότητα» στα πανεπιστήμια, το θρίαμβο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και την ήττα των αγώνων, άρχισαν πάλι να ανησυχούν. Γιατί το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ, έτοιμο να δώσει και αυτή τη μάχη.

Τις επόμενες εβδομάδες έχει εξαγγελθεί η διενέργεια πρυτανικών, και προεδρικών εκλογών με το μέτρο της καθολικής ψηφοφορίας, σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο σε αρκετά ιδρύματα της χώρας. Για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πολυτεχνείο Κρήτης η ημερομηνία είναι η Τρίτη 20 Μαΐου. Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με τις νέες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων (μετά την ηττημένη από το φοιτητικό κίνημα προσπάθεια για αναθεώρηση του άρθρου 16), την προσπάθεια απ’ την μεριά της κυβέρνησης να εφαρμόσει το κοινοτικό δίκαιο παρακάμπτωντας το Σύνταγμα ώστε να αναγνωριστούν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, καθώς και τις εκβιαστικές προσπάθειες για εφαρμογή διατάξεων του νόμου πλαίσιο. Συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική (μετά την επίθεση στο ασφαλιστικό, το ξεπούλημα του ΟΤΕ κ.α.) αναζητώντας το πρώτο βήμα κεντρικής υλοποίησης του νόμου- πλαίσιο για να ακολουθήσει η πλήρης επίθεση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και στα δικαιώματα των φοιτητών- αυριανών εργαζομένων.

Το βήμα αυτό δεν είναι άλλο από τις πρυτανικές εκλογές. Προσπαθούν πατώντας πάνω σε ψεύτικα διλήμματα περί δημοκρατίας και στις γνωστές λασπολογίες για «βίαιες» «μειοψηφίες» να κάμψουν τις φοιτητικές αντιστάσεις και να απομονώσουν τους αγωνιζόμενους για να εφαρμοστεί τελικά το σύνολο της αντιδραστικής πολιτικής. Όμως για άλλη μια φορά αποτυγχάνουν. Γιατί ξέρουμε ότι οι πρυτανικές εκλογές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του νόμου πλαίσιο και όποιος συμμετέχει και υπερασπίζεται αυτές στηρίζει το σύνολο της πολιτικής αυτής. Γιατί δημοκρατικό δεν είναι να μπορούν όλοι οι φοιτητές να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια μια αρχή που ποτέ δεν βρέθηκε στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος, και να εισέρχονται σε παζάρια διαχείρισης και ενσωμάτωσης αλλά οι γενικές συνελεύσεις και οι ζωντανές διαδικασίες του αγώνα που εδώ και τόσο καιρό με συντριπτικό τρόπο αντιπάλευαν αυτή την πολιτική. Άλλωστε στα ιδρύματα μας ξέρουμε από πρώτο χέρι πόσο «δημοκρατικά» είναι αυτά τα όργανα, όταν οι πρυτανικές αρχές μας διαρκώς αδιαφορούσαν για τις αποφάσεις όλων των συλλόγων εντός του πανεπιστημίου, πρωτοστατούσαν στη συκοφάντηση του κινήματος και ήταν πάντοτε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας.

Για εμάς είναι σαφές. Δεν θα επιτρέψουμε τα πανεπιστήμια των πόλεων μας να είναι πρωτοπόρα στην υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι καθήκον μας, να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράχθηκε το καλοκαίρι του 2006 και το χειμώνα του 2007, στον αγώνα ενάντια στο νόμο – πλαίσιο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστήμιου, στην αξιολόγηση και τα ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης που διαμορφώνουν ένα μέλλον ανασφάλειας, ανταγωνισμού, ελαστικότητας, ανεργίας και εκμετάλλευσης. Θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των φοιτητικών μας συλλόγων, αποφάσεις που η συντριπτική πλειονότητα των σχολών έχει εδώ και δύο χρόνια υιοθετήσει και θα μπλοκάρουμε τις πρυτανικές εκλογές, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνολική ανατροπή του νόμου πλαίσιο με συνελεύσεις- καταλήψεις και διαδηλώσεις. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να οδηγήσει το φοιτητικό κίνημα σε νίκη.

Η αναβολή των πρυτανικών εκλογών, που εξαγγέλθηκε απ’ τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, αποτελεί αποτέλεσμα της πίεσης απ’ τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Η αναβολή των εκλογών, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει και αναβολή του φοιτητικού κινήματος. Η μάχη για την ανατροπή του νόμου-πλαίσιο θα δωθεί σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του, όποτε εξαγγελθεί η πραγματοποίηση των πρυτανικών εκλογών.

Αν κάποιοι προβληματίζονται για τις «ταραχές» εντός των πανεπιστημίων θα πρέπει να αναζητούν τον υπαίτιο στο υπουργείο παιδείας και τους υποστηρικτές του. Γιατί δεν μπορεί κάποιος που κηρύττει πόλεμο να κατηγορεί αυτούς που ανατρέπουν την επίθεση του για «βίαιους». Άλλωστε το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το αν μπορούν οι φοιτητικοί σύλλογοι να μπλοκάρουν τις πρυτανικές εκλογές, αλλά αν μπορούν να διεξαχθούν παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση όλων των φοιτητικών συλλόγων, των καθηγητών κ.α. και την δέσμευση τους να παλέψουν ενάντια σε οποιαδήποτε εφαρμογή του νόμου.

Δηλώνουμε σε όλους τους συναδέρφους μας στην υπόλοιπη Ελλάδα, αυτούς που βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια μαζί στον αγώνα,  στις ίδιες αλυσίδες στις πορείες, που βιώσαμε μαζί την κρατική καταστολή ότι δεν θα υποστείλουμε τις σημαίες μας. Θα δώσουμε το παρόν προσπαθώντας να επιτύχουμε μια ακόμα νίκη. Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή αλλά ακόμα περισσότερο να δουν τη μάχη αυτή σαν την απαρχή ενός νέου γύρου κινήματος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μέσα από νέους γύρους συνελεύσεων να πάρουν αποφάσεις για μια νέα, πανελλαδικά συντονισμένη μάχη.

Ο αγώνας των φοιτητών είναι αγώνας όλης της κοινωνίας, είναι κοινός με της νέας γενιάς που αγωνιά μέσα στην εργασιακή περιπλάνηση, με των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες δουλείας και ζωής. Δώσαμε το παρόν ενάντια στην αντιασφαλιστική επιδρομή, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις αγωνιζόμενοι για τα σύγχρονα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η δικιά μας νίκη θα είναι και νίκη όλου του κόσμου της εργασίας.

 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: