Αρχική > Αριστερά, Πριν, άρθρα, νεολαία > Στράτευση στα 18: από το λυκειάρχη στο συνταγματάρχη

Στράτευση στα 18: από το λυκειάρχη στο συνταγματάρχη

Επιδιώκουν την πολιτική και αγωνιστική λοβοτομή της νεολαίας

Θέλοντας να αιφνιδιάσει, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκης μέσω συντεταγμένων διαρροών στα ΜΜΕ και προσωπικής παρέμβασης, ε­πανέφερε τη στράτευση της νεολαίας στα 18 μέχρι το 2010, δείχνοντας αποφασισμένος, μετρώντας ταυτόχρονα κοινωνικές αντιδράσεις.

Του Νίκου Αργυρίου

Γιατί όμως τώρα; Απέχο­ντας πολύ από την εποχή που τα γκάλοπ έδιναν ως πιο δη­μοφιλείς θεσμους το στρατό και την Εκκλησία, σήμερα η νεολαία αποφεύγει όπως μπορεί τη θητεία. Τη θεωρεί αποκρουστική, επικίνδυνη. Γι’ αυτό η κυβέρνηση, με σύμ­φωνη την ΟΝΝΕΔ και το ΛΑΟΣ των φυγόστρατων βουλευτών την οδηγεί κοπα­διαστά από το λυκειάρχη στο στρατοπεδάρχη, με πρόσχημα τα κενά επάνδρωσης λόγω αναβολών.

Τι και αν υποσχέθηκαν αρχικά 6μηνη θητεία ή αργό­τερα έθεσαν προϋπόθεση της μει­ωμένης θητείας την πρόσληψη άλ­λων 15.000 Επαγγελματιών Οπλι­τών; Το Ισραήλ των Βαλκανίων απαιτεί νεαρούς φαντάρους να σβήνουν φωτιές και να αντιμετω­πίζουν πλημμύρες στον ένα χρόνο απλήρωτης εργασίας, να συμμε­τέχουν σε αποστολές εκτός συνό­ρων και ασκήσεις του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού δίπλα στους ο­λοένα αυξανόμενους μισθοφό­ρους και να καταστέλλουν εργατικές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το στρατό της «ισχυρής Ελλάδας», τον πολεμικό μηχανισμό στήριξης των ιμπεριαλιστικών τους βλέψε­ων. Η ανασυγκρότηση του ελληνι­κού στρατού που έχει αρχίσει α­πό τη δεκαετία του ’90 με το στρατηγό Παραγιουδάκη εντο­πίζει τη δράση του στο τρίγωνο Καύκασος – Βαλκάνια – Αιγαίο -Μ. Ανατολή. Περιοχή που συγκε­ντρώνει το ενδιαφέρον όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών και πο­λεμικών αναμετρήσεων, καθώς εκεί εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ενέργειας και διέρ­χονται οι αγωγοί!

Έτσι λοιπόν μετράμε 6.000 μέ­λη των Ενόπλων Δυνάμεων σε α­ποστολές εκτός συνόρων και οι ανάγκες αυξάνονται, καθώς δυνάμεις απαιτούνται για τις αποστολές στο Τσαντ, το Αφγανιστάν και όπου χρειαστεί. Το 40% του Στρατού Ξηράς μέχρι το 2009 πρέπει να εμπλέκεται άμεσα στις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού.

Ο πιο αιματοβαμμένος υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας, που μετρά 12 αυτοκτονίες το 2007 και πο­λυάριθμες απόπειρες, με μια από­πειρα αυτοκτονίας κάθε 15 μέρες το 2008, υπεύθυνος για την απώλεια των μελών των πληρωμάτων των αρχαίων ελικοπτέρων που προσωπικά είχε υποσχεθεί την απόσυρσή τους, είναι ο πρώτος που φέρει τις βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουν οι φαντάροι.

Είναι αδίστακτοι. Γνωρίζουν ότι η στράτευση στα 18 θα αυξήσει τις αυτοκτονίες. Επιπλέον θα εξαφανιστούν οι έφεδροι επιστή­μονες που εφαρμόζουν τα όποια μέτρα αντιμετώπισης του κύματος των αυτοκτονιών, η ωριμότητα της ηλικίας είναι συχνά συμπαραστά­της στους νεότερους. Δεν τους νοιάζει. Προέχει να βρουν τους φρουρούς των αγωγών, τους μπράβους στα χακί των εφοπλι­στών, τους αναλώσιμους της Ελλάδας – «ηγεμονικής δύναμης στα Βαλκάνια».

Απρόσβλητες μένουν οι πελα­τειακές σχέσεις: Χιλιάδες μετα­τάξει; από Στρατό Ξηράς σε Πο­λεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία βυσμάτων της ΟΝΝΕΔ-ΔΑΠ, στρατόπεδα – Κέ­ντρα Εκπαίδευσης που υφίστα­νται για να εξυπηρετούν ψηφοθη­ρικές ανάγκες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, 6.000 φαντάροι – υπηρέτες αξιωμ­ατικών στις στρατιωτικές κατα­σκηνώσεις, 5 εκατ. ευρώ έδωσαν για να εγκαταστήσουν κάμερες για τη φύλαξη των στρατοπέδων, που αύξησαν αντί να μειώσουν τις υπηρεσίες, αφού παρακολουθούν τους σκοπούς.

Τέλος, τους έχει ανησυχήσει το κλίμα αμφισβήτησης, η ολοένα μεγαλύτερη ανάπτυξη αντιστάσεων μέσα στο στρα­τό. Καθημερινά φαντάροι βγαίνουν παραπονούμενοι, διεκδικούν τα  δικαιώματά τους, δημιουργούν συλλογικότητες, δημοσιεύουν επιστολές διαμαρτυρίας, καταγγέλλουν αυθαιρεσίες, υποχρεώ­νουν διοικήσεις μονάδων και το υπουργείο Εθνικής Άμυ­νας σε υποχώρηση.

Ξέρουν ότι σε μεγάλο βαθ­μό αυτό οφείλεται στους φοιτητές αγωνιστές των μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων. Όχι μόνο πέταξαν τη Γιαννάκου και το νόμο της στον κά­λαθο της ιστορίας, αλλά συνε­χίζουν να κάνουν τα ίδια και στα στρατόπεδα.

Το «δεν θα περάσει» έγινε πράξη στα πανεπιστήμια. Αλλά η κυβέρνηση αντεπιτίθεται, θέλει τη ρεβάνς από τη νεολαία. Με τη στράτευση στα 18 επιδιώκει την πολιτική και αγωνιστική λοβοτο­μή της. Για ένα παρόν χωρίς δι­καιώματα. για ένα μέλλον χωρίς όνειρα.

Το αγωνιστικό μέτωπο που πρέπει να δημιουργήσουμε δεν θα παλέψει μόνο ενάντια στη στράτευση στα 18, αλλά για τη μείωση της θητείας, τη βελτίωση των συν­θηκών, ενάντια στις αγορές ό­πλων, τις αποστολές εκτός συνό­ρων, σε ΝΑΤΟ – Ευρωστρατό.

 

Η καμπάνια του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» ενάντια στις αυτοκτονίες και στη στράτευση στα 18 πρέπει να φτά­σει παντού. 

εφημερίδα Πριν, 4.5.08

δείτε τη σχετική ανακοίνωση του ΜΕΡΑ Θεσσαλονίκης στο: Όχι-στην-υποχρεωτική-στράτευση-στα-18

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: