Αρχική > Αριστερά, Πριν, εργατικά, κινητοποιήσεις > ΝΑΡ: Εργατική Συνδιάσκεψη στις 18-19 Μάη

ΝΑΡ: Εργατική Συνδιάσκεψη στις 18-19 Μάη

Το ΝΑΡ προχωρά σε Εργατική Συνδιάσκεψη, ενώ δρομολογούνται πρωτοβουλίες για την Αριστερά της εποχής μας, καθώς και η υλοποίηση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΜΕΡΑ.

Για ένα νέο εργατικό κίνημα και μια άλλη Αριστερά ανοίγει το διάλογο το ΝΑΡ. Πολιτική και οργανωτική εξόρμηση ξεκινά το ΝΑΡ, με πιο άμεσους σταθμούς το πολιτικό θε­ωρητικό διήμερο στην Αθήνα για τα 40χρονα του Μάη του ‘68 στις 10-11 Μάη και την πολιτική – εργατική Συνδιά­σκεψη στις 17-18 Μάη.

Με αντικείμενο την προετοιμα­σία της ιδιαίτερα σημαντικής συνδιάσκεψης και  την κατά­ληξη της εισήγησης της Πολι­τικής Επιτροπής πραγματο­ποιήθηκε την περασμένη Κυ­ριακή συνεδρίαση του οργά­νου. Η συζήτηση τροφοδοτήθηκε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο από τα συμπεράσματα των εργατικών αγώνων του πρόσφατου χρονικού διαστή­ματα, την αποτίμηση των α­περγιών αλλά και τη γενικό­τερη κινητικότητα και ρευστότητα που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό, τη συζήτη­ση για την Αριστερά, τη θέση της σε αυτό, αλλά κυρίως τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του ΝΑΡ και του ΜΕΡΑ για την αντικαπιταλιστική ανασυγκρότηση του κινήματος και της Αριστεράς.

Η ει­σήγηση της ΠΕ ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και αναμένεται σύντο­μα να αρχίσει η διαδικασία συζήτησης στα όργανα και στις οργανώσεις βάσης του ΝΑΡ.

Η εργατική Συνδιάσκεψη, διαδι­κασία που θα πρέπει να τεθεί υπόψη και στην κρίση πρωτοπόρων α­γωνιστών, καλείται να εκτιμήσει τη φυσιογνωμία του εργατικού κινή­ματος των τελευταίων χρόνων, τη στάση των πολιτικών ρευμάτων μέ­σα σε αυτό, το ρόλο και την πολιτική των συνδικαλιστικών συνιστωσών και βέβαια προσεγγίζοντας τις απαντήσεις για το πώς μπορούν οι εργατικοί αγώνες να είναι νικηφό­ροι. Το δεύτερο ερώτημα είναι το πώς μπορούν να εμφανιστούν ως πιο συγκροτημένη αντίληψη και μορφή οι δυνάμεις του Νέου Εργα­τικού Κινήματος. Ακόμα και οι ηρωικοί απεργιακοί αγώνες της προηγούμενης περιόδου υπενθύμισαν πως οι πρωτοπόροι αγωνιστές που δρουν μέσα σε αυτούς, μπο­ρούν και είναι αναγκαίο να δουν πιο συγκεκριμένα και την εμφάνιση τους ως έκφραση ενός πολιτικού ρεύματος ρήξης και ανατροπής, αντικαπιταλιστικής πάλης στην ά­μπωτη και την πλημμυρίδα των ερ­γατικών αγώνων. Η με αυτό τον τρόπο εμφάνιση τους θα μπορεί να εντάσσει οργανικά στην πολιτική πάλη κομμάτια εργαζομένων, και από την άλλη θα αποδεικνύει πως το εργατικό κίνημα δεν υπάρχει μό­νο για να διαμαρτύρεται, αλλά εί­ναι το βάθρο οποιασδήποτε αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής α­πελευθερωτικής προσπάθειας. Η α­ντεπίθεση στα μυαλά των εργαζο­μένων, με αφορμή «το έπος του Βουκουρεστίου», από την κυβέρνη­ση Καραμανλή και τη συναίνεση όλου του Κοινοβουλίου, αποδεικνύει την ανάγκη κάθε πλευρά της πολιτι­κής πάλης να γίνεται οργανικό κομ­μάτι του εργατικού προβληματι­σμού και κυρίως αντιπαράθεση με την αστική πολιτική.

Το πεδίο όμως και των αυτοτε­λών πολιτικών πρωτοβουλιών έχει και τη δική του σημασία και σχετική αυτοτέλεια. Το ΝΑΡ θα κινηθεί δραστήρια το επόμενο διάστημα, παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις και αναζητήσεις του κόσμου της Αριστεράς και διαμορφώνοντας έ­να πλαίσιο αντικαπιταλιστικής συ­σπείρωσης και ενωτικής δράσης, με το οποίο θα απευθυνθεί σε όλους τους αγωνιστές και της δυνάμεις που εμπνέονται από την ελπίδα της άλλης Αριστεράς. Το ΝΑΡ θα πραγματοποιήσει το επόμενο διά­στημα συναντήσεις με ευρύ φάσμα δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτι­κής Αριστεράς, αγωνιστές και κινή­σεις, με σκοπό να συζητηθεί η προ­οπτική μιας σταθερής ενωτικής πρωτοβουλίας, με το αναγκαίο πο­λιτικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, το ρεύμα της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης θα συμβάλλει και στην ευρύτερη συζήτηση και αναζήτηση του κόσμου της Αριστεράς που ασφυκτιά και αντιδρά τόσο στη διαδικασία σοσιαλδημοκρατικοποίησης (από την ηγεσία του ΣΥΝ) όσο και στη λογική του «περίκλειστου φρουρίου» (από την ηγεσία του ΚΚΕ).

Η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ σε νέα συνεδρίαση της το επόμενο βραχύ χρονικό-διάστημα εξειδικεύει τις προτάσεις της για την πολιτικοκινηματική παρέμβασή της, στο πεδίο της αντιπαράθεσης – συνολικής άρνησης της Ευρωσυνθήκης – Ευρω­παϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την άποψη του ΝΑΡ, το μέτωπο της πάλης κατά της ΕΕ, της ΟΝΕ και της ευρωσυνθήκης, αναδεικνύεται σε κρίσιμο (και ως ένα βαθμό σε προνομιακό) μέτωπο για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς και μπορεί να συνει­σφέρει σε ευρύτερη και μαχητική συσπείρωση των δυνάμεων της ανατροπής.

Όλη αυτή η προσπάθεια του ΝΑΡ είναι στενά δεμένη με την προώθηση των αποφάσεων της τε­λευταίας Πανελλαδικής Συνέλευ­σης του ΜΕΡΑ. Το Συντονιστικό του οποίου το επόμενο χρονικό διά­στημα οριστικοποιεί τον κύκλο πο­λιτικών εκδηλώσεων του σε όλη την Ελλάδα για την παρουσίαση της ά­ποψης του για την Αριστερά που έ­χουν ανάγκη οι εργαζόμενοι σήμε­ρα, για τις αποφάσεις του που «φο­ρούν τους όρους μιας πιο στερεής και συνεχούς πολιτικής παρέμβα­σής του, αλλά και των καταληχθέντων βημάτων του για οργανωτικά μέτρα τοπικής και πανελλαδικής συγκρότησης.

δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, 13.4.2008

 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: