Αρχική > Αριστερά, ΕΑΑΚ, εργατικά, κινητοποιήσεις > Μαχητική κινητοποίηση δικηγόρων

Μαχητική κινητοποίηση δικηγόρων

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «ΒΕΤO» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Σε πρωτόγνωρες αγωνιστικές διεργασίες βρίσκεται ο Δικηγο­ρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) με αφορμή το νεο αντιασφαλιστικό νόμο. Οι δικηγόροι βρίσκονται ήδη σε αποχή πάνω από ένα μήνα και μεγάλο κομμάτι είναι αποφασι­σμένο να συνεχισει. Ιδού, εν συντομία, τα όσα έχουν προηγηθεί.

Του ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΣΗ

Στις εκλογές του Φλεβάρη εξελεγη νέ­ος πρόεδρος του συλλόγου ο υποψήφιος με τη Δικηγορική Συνεργασία και στέλε­χος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Λαμτζι’δης. Στην πρώτη γενική συνέλευ­ση του ΔΣΘ (με πάνω από 1.000 δικηγό­ρους παρόντες) η Εναλλακτική Πρωτο­βουλία Δικηγόρων (σχήμα στο οποίο συμμετέχει και το ΝΑΡ), η Νέα Αγωνι­στική Κίνηση Δικηγόρων (παράταξη του ΚΚΕ) και ανεξάρτητοι προτείνουν απο­χή διαρκείας και νέα συνέλευση. Η Συ­νεργασία πρότεινε δύο 48ωρες και εξου­σιοδότηση στο ΔΣ για τη συνέχεια.

Ενώ λοιπόν το πλαίσιο της Εναλλακτι­κής συσπείρωσε τον κόσμο στη βάση του αναγκαίου, το πλαίσιο της Συνεργασίας ένωσε τις κυβερνητικές δυνάμεις( ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ). Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 440 υπέρ της αποχής διαρκείας και 480 υπέρ της 48ωρης. Ωστόσο, η δυναμική εί­χε ήδη εκφρασθεί. Συγκροτήθηκε επι­τροπή αγώνα με «ψυχή» την Εναλλακτι­κή που πήρε πρωτοβουλίες να εκφρασθεί η διάθεση για αγώνα διαρκείας. Μαζικά μπλοκ στις πορείες, εξορμήσεις, συμβο­λικός αποκλεισμός των δικαστηρίων και πορεία μέσα στα δικαστήρια. Το ΔΣ ανα­γκάστηκε να ορίσει νέα συνέλευση.

«Το ποτάμι δεν γυρνούσε πίσω πια». Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κλάδοι έχουν αναστείλει σ’ αυτή τη φάση τις κινητοποιήσεις και ο νόμος είναι ήδη ψηφισμένος, η τάση του ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή του νόμου επι­κράτησε. Οι προσπάθειες του προέδρου Λαμτζίδη να διαχειριστεί, ακόμη και με οργανωτικά μέτρα, την εξέλιξη της συνέ­λευσης έπεσαν στο κενό και η αποχή διαρκείας μέχρι τις 16 Απρίλη (με νέα συνελευση τότε) κατέστη πλέον απόφαση του ΔΣΘ. Σημείο αιχμής ήταν η πρόταση για τριήμερη κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου. Παρά τις πιέσεις, τέθηκε προς ψήφιση και υπερψηφίστηκε, καταδει­κνύοντας ότι χωρίς όξυνση και των μορ­φών πάλης δεν μπορεί να ξαναγίνει το α­σφαλιστικό ζήτημα της κοινωνίας.

Εδώ, ο ΣΥΝ εδωσε το πιο πολύτιμο χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση. Κατα­στρατήγησε την απόφαση της συνέλευ­σης παράνομα μέσω του ΔΣ. Η κατάλη­ψη ερμηνεύθηκε ως «ειρηνική συγκέ­ντρωση έξω από τα δικαστήρια» και η α­ποχή ως μη απαγορευτική στο να διεξά­γονται κάποιες δίκες. Το θράσος του προέδρου και στελέχους του ΣΥΝ έφτα­σε να αναπαράγει την προπαγάνδα περί μειοψηφιών και παρανόμων!

Παρά την προσπάθεια της Εναλλακτι­κής να διαλύσει το ΔΣ, αυτό δεν μπόρεσε να επιτευχθεί. Ευθύνη φέρουν και οι δυ­νάμεις του ΚΚΕ, που εκτίμησαν ότι θα έ­πρεπε απλώς να καταγγελθεί πολιτικά το ΔΣ και όχι να διαλυθεί. Παράλληλα, συ­γκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή από τη συνέλευση για την περιφρούρηση της αποχής και την υλοποίηση της κατάλη­ψης. Δόθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου κλήθηκαν οι εργαζόμενοι και η νεολαία της θεσσαλονίκης να συμπαρασταθούν στην κινητοποίηση για την κατάληψη των δικαστηρίων. Η ΕΑΑΚ ανταποκρίθηκε.

 

Οι δυνάμεις καταστολής περιφρουρού­σαν τα δικαστήρια κατ’ εντολή του εισαγ­γελέα, με τα διαπιστευτήρια και του Λαμτζίδη. Από τις 7.30 μέχρι τις 11.30 το πρωί διεξάγονταν συγκρούσεις με την α­στυνομία, που έφτασε στο σημείο να α­παγορεύσει στους δικηγόρους να πάνε στα γραφεία του Συλλόγου τους. Προφα­νώς, τα ΜΑΤ περιφρουρούσαν και τον Πρόεδρο, ο οποίος ήταν άφαντος.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ριζοσπαστικοποίηση βασίζεται σε συγκεκριμένες υποκειμενικές και αντικειμενικές συνθήκες. Οι αλλαγές στο ίδιο το επάγγελμα, η εμφάνιση δικηγορικών εταιρειών και η διευρυνόμενη τάση έντασης μερίδας δι­κηγόρων στη μισθωτή εργασία έχει ανα­δείξει νέες αντιθέσεις και νέες δυνατότη­τες στον κλάδο, που έρχονται στο προ­σκήνιο. Η Εναλλακτική έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δικηγόρων και βρίσκε­ται στην πρώτη γραμμή του κάθε αγώνα.

Ο ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση του, α­ποδεικνύει ότι η προοδευτική διακυβέρ­νηση που ευαγγελίζεται υποκρύπτει τη διαχείριση, υποταγή και συστράτευση με το κεφάλαιο. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώ­νονται ήδη εκεί όπου ο ΣΥΝ στελεχώνει θέσεις με ειδικό πολιτικό βάρος. Η στά­ση του αποτέλεσε, εκτός των άλλων, ένα μήνυμα για εκείνες τις δυνάμεις στο εσω­τερικό της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας (ΣΕΚ, ΔΙΚΤΥΟ) που είχαν αυταπάτες και τον στήριξαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου.

Ο αγώνας βρίσκεται σε κρίσιμη κα­μπή. Την Τρίτη έχει οριστεί η επόμενη γενική συνέλευση, όπου η Εναλλακτική θα προτείνει συνέχιση της αποχής και περαιτέρω, εξωστρεφές προς την κοινω­νία, κινήσεις.

δημοσιεύτηκε στο Πριν, 13.4.2008

 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: