Ταυτότητα

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα – ΝΑΡ, είναι πολιτική οργάνωση της ελληνικής  αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς. Δημιουργήθηκε το 1989, μετά την αποχώρηση πολλών μελών και στελεχών του ΚΚΕ και την διάσπαση της ΚΝΕ.

Η   συγκρότηση  του  ΝΑΡ  ως  πολιτικού σχήματος, στο  φόντο  της  κορύφωσης  της  κρίσης  της  παραδοσιακής  αριστεράς   στην   Ελλάδα και  στην  αφετηρία  της  κατάρρευσης του  (αν)υπαρκτού  σοσιαλισμού   στην  Ανατολή, σηματοδότησε  μια  νέου  τύπου  προσπάθεια  για  την  αναγέννηση  του αριστερού  κινήματος  στη  χώρα  μας.
Σε μια εποχή που η απαίτηση της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης αναβαθμίζεται, αναβαθμίζεται και η ανάγκη της επαναστατικής οργάνωσης, που αποτελεί τον κρίκο που εκφράζει την υπεροχή της στρατηγικής πάνω στην τακτική, του όλου πάνω στο μερικό, της συνέχειας και της επιμονής πάνω στην ταλάντευση και το σημειωτόν. Η ανάγκη αυτή αναβλύζει από όλους τους πόρους της ταξικής πάλης. Τα 20 χρόνια δράσης του ΝΑΡ, είναι περίοδος αγώνα και δημιουργικής προσφοράς, με θετικές παρεμβάσεις αλλά και αντιφάσεις.
Το ΝΑΡ διαμορφώνει μια πολιτική αντίληψη, πρόταση και πρακτική, που αποτελείται από τρεις θεμελιακές και αναπόσπαστες πλευρές: 

1. Επαναθεμελίωση της κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής.
2. Αντικαπιταλιστικό Εργατικό Μέτωπο, για την ανατροπή της αστικής πολιτικής μέσα από κάθε καμπή – φάση της ταξικής πάλης, από σήμερα μέχρι την αντικαπιταλιστική επανάσταση.
3. Νέο Εργατικό Κίνημα, ικανό να αποτελεί αντίπαλο δέος στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου.
.
Το ΝΑΡ παλεύει σταθερά για την ενότητα των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς, για την δημιουργία ενός τρίτου, διακριτού, ανεξάρτητου και μαζικού πόλου της «άλλης» αριστεράς.
Στο ΝΑΡ συμμετέχουν αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του κινήματος της νεολαίας. Παρεμβαίνει στο εργατικό κίνημα, τη σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία, στα κινήματα πόλης και περιβάλλοντος. Δρα στο αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στους αγώνες και τα κινήματα κατά της καπιταλιστικής διεθνοποίησης-παγκοσμιοποίησης. Συγκροτεί οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Συμμετέχει και πρωτοστατεί σε μετωπικές πολιτικές και κοινωνικές συσπειρώσεις και πρωτοβουλίες, σε σχήματα και παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας και τους κλάδους, στους φοιτητές και σπουδαστές, στις κινήσεις πόλης-περιβάλλοντος, σε πολιτικές συσπειρώσεις, σε κινήσεις ενάντια στον πόλεμο, τη Νέα Τάξη.
Συμμετείχε και πρωτοστάτησε σε μετωπικά σχήματα όπως η «Λαϊκή Αντιπολίτευση», η «Μαχόμενη Αριστερά» και το «Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΜΕΡΑ», την «Πρωτοβουλία Αγώνα 2003», την «Αριστερή Κίνηση κατά της Ε.Ε.» και άλλα.
.
– Δρα από κοινού και έχει την ίδια στρατηγική κατεύθυνση με τη νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – ν.Κ.Α, την οργάνωση της νεολαίας που συμμετέχει στο Νέο Αριστερό Ρεύμα.
–  Συμμετέχει στην Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας.
– Εκδίδει την εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα ΠΡΙΝ.
(Από την προκήρυξη της Π.Ε του ΝΑΡ για το 2ο Συνέδριό του):
ΝΑΡ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Το ΝΑΡ υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Γεννήθηκε μέσα στην φωτιά συγκλονιστικών γεγονότων, όπως η κατάρρευση  των πρώην ‘σοσιαλιστικών’ χωρών, αλλά και την ιστορική του διαφωνία με την κατρακύλα της συμμετοχής της αριστεράς στην κυβέρνηση Τζανετάκη και την οικουμενική. Συμβάλαμε σε μεγάλες μάχες του κινήματος (νεολαιϊστικο κίνημα 90-91, εξεταστικά, εργατικούς αγώνες). Και το ίδιο επιδιώκουμε με όλες τις δυνάμεις και σήμερα.
Το ΝΑΡ ακολουθεί τον δρόμο της επαναστατικής ανανέωσης του Μαρξισμού που είναι η απάντηση τόσο στην εγκατάλειψη της επαναστατικής θεωρίας, όσο και την δογματική μετατροπή της σε απολογητική των εκμεταλλευτικών καθεστώτων και των ρεφορμιστικών και διαχειριστικών κομμάτων.
Επιδιώκει να συμβάλλει στην επαναθεμελίωση του κομμουνιστικού ιδανικού, αλλά και στο ‘κατέβασμά του’ από τα ντουλάπια των γραφείων στην δοκιμασία της ζωής, να αποτελέσει δηλαδή ο στόχος μας για μια άλλη κοινωνία μέτρο και κριτήριο της καθημερινής μας δράσης, βασικό περιεχόμενο της αναγέννησης της εργατικής πολιτικής.
Είναι σταθερά προσανατολισμένο στην δημιουργία του αντικαπιταλιστικού μετώπου και είναι, θα λέγαμε, η μόνη από τις οργανώσεις που θεωρεί το μέτωπο σαν θεμελιακή επιλογή, σαν στρατηγική. Για αυτό και παλεύει, με ισότιμο τρόπο με κάθε άλλη συλλογικότητα και αγωνιστή στα πλαίσια των πολύμορφων ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών συσπειρώσεων και επιδιώκει την διαρκή αναβάθμιση, και πολιτική τους ενοποίηση σε αντικαπιταλιστική βάση, την μετατροπή τους σε ‘υποκείμενα’ του μετώπου.
Με το πρώτο Συνέδριό του προσπάθησε να εξηγήσει με τρόπο γενικό, και συνολικό τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο καπιταλισμό, και για αυτό μίλησε για ένα νέο στάδιο του καπιταλισμού, τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό.
Με το 2ο Συνέδριό του επιχειρεί να ολοκληρώσει την ανάλυσή του αυτή και να αναπτύξει  την πολιτική του γραμμή στο ύψος των τεράστιων αναγκών της εποχής μας.
Αποτελεί μια κατάκτηση για την αριστερά και τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα!
Μια κατάκτηση που πρέπει να ενισχυθεί…
Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: